ZENIČANIN OPERISAO FRANCUZA U AVIONU I TAKO MU SPASAO ŽIVOT: Zatekao je bledog momka koji je jedva disao, a na kolenu je imao ranu! Avio-kompanija ga posle nagradila!
Foto: Youtube/Printscreen

drama na letu iz paname

ZENIČANIN OPERISAO FRANCUZA U AVIONU I TAKO MU SPASAO ŽIVOT: Zatekao je bledog momka koji je jedva disao, a na kolenu je imao ranu! Avio-kompanija ga posle nagradila!

Bosna i Hercegovina -

Zeničanin Anel Okić, hirurg u Kantonalnoj bolnici Zenica, nije ni slutio da će mu putovanje u Kolumbiju ostati zauvek u sećanju, jer je na letu koji je trajao 11 sati, u avionu spasao život Francuzu.

Sve se dogodilo u "boingu 787" na letu Panama-Pariz, kada je, posle tri sata letenja, neko upitao ima li među putnicima lekara jer je jednom putniku loše.

"Bez razmišljanja sam se javio. Odveli su me na kraj aviona. Tamo sam zatekao bledog momka koji je teško disao. Na kolenu, koje je bilo otečeno, video sam ranu. Kazao je da je bio u panamskoj džungli i da ga je dan pre nešto ujelo. Koleno je bilo inficirano, a veći deo noge otekao. Imao je povišenu temperaturu", rekao je Okić.

Posadi je rekao da rana odmah mora da se otvori i očisti. Oni su mu doneli svu potrebnu opremu, a potom je usledila operacija.

"Stjuardi su mi pomogli. Očistio sam ranu, uklonio gnoj i zavio. Sumnjao sam da se radi o velikoj alergijskoj reakciji, pa sam aplicirao i infuziju s hidrokortizonom. Pacijentu je posle infuzije i tretmana bilo dosta bolje, a potom sam mu intramuskularno dao i injekciju s antibiotikom širokog spektra. Sve je trajalo sat vremena", kaže Okić.

Kada se sve završilo, posada i 300 putnika u avionu aplaudirali su hrabrom Zeničaninu, koji kaže da se radilo o ozbiljnoj infekciji koja je mogla i kobno da se završi.

"Moglo je da se iskomplikuje. Život bi mu bio doveden u pitanje da se razvila alergijska reakcija, jer je teško disao i oticao. Nakon dva sata, vrlo dobro se osećao. Inače, Francuz je avanturista i snima klipove po ekstremnim mestima. Nedugo nakon zahvata, na razglasu su mi zahvalili i odali priznanje za sve što sam uradio", ističe Okić.

Svakako nije bilo jednostavno odlučiti se na takvu intervenciju hiljadama kilometara iznad zemlje.

"Najveći strah bio mi je da nešto ne krene po zlu. I to je uvek strah, jer se nekad i najmanja operacija može iskomplikovati. Ali, sreća da sam specijalista hirurgije pa su te male operacije nama rutina", govori Okić.

U znak zahvalnosti, simbolično su ga nagradili.

"Došla je glavna stjuardesa i rekla mi da sam dobio besplatan let od “Er Fransa” i vaučer da u fri šopu kupim šta želim. Kada smo sleteli, pilot mi je zahvalio", kaže Okić.

Inače, putovanje u Kolumbiju sa suprugom bilo je 70 putovanje ovog Zeničanina koji voli da putuje svetom kada za to ima priliku.

Kurir.rs/Avaz.ba Foto: Youtube/Printscreen

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track