Najnovije vesti

DODIK: Bombe ne opraštamo i u NATO nećemo, ali možemo da sarađujemo!
Foto: BETA / Vlada Srbije / Slobodan Miljević

vojna neutralnost

DODIK: Bombe ne opraštamo i u NATO nećemo, ali možemo da sarađujemo!

Bosna i Hercegovina

Predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik izjavio je danas da Republika Srpska, prema rezoluciji Narodne skupštine o vojnoj neutralnosti, ne prihvata ulazak u NATO, koji je bombardovao Srbe, ali da se ne protivi saradnji s tim savezom.

"Takav naš stav je sasvim legitiman i smatramo da zbog toga ne treba da budemo kažnjeni, već uvažavani", rekao je Dodik u Gradiški, gde prisustvuje obeležavanju 24 godine od stradanja Srba u hrvatskoj vojno-policijskoj akciji "Bljesak" na Zapadnu Slavoniju, 1. maja 1995.

On je naveo da se sa NATO-om može sarađivati na projektima "Partnerstvo za mir" i IPAP, koji podrazumeva individualnu saradnju u pojedinim programima, prenosi RTRS.

"Oružane snage BiH su uključene i u neke međunarodne operacije NATO-a, ali to ne znači da mi treba da budemo članica tog saveza", dodao je Dodik, komentarišući činjenicu da je Vlada RS uputila Savetu bezbednosti UN izveštaj koji se odnosi na period od novembra 2018. do aprila 2019. godine, a u kojem se, između ostalog, navodi da je RS za vojnu neutralnost, za evropske integracije i ubrzano formiranje vlasti na nivou BiH.

Dodik je podsetio da je NATO bombardovao Srbe i bacio na njih tone bombi sa osiromašenim uranijumom.

"Ne želimo granicu na Drini (sa Srbijom). U globalnim odnosima, koji se komplikuju, politička logika nalaže vojnu neutralnost i da ne budemo kolateralna šteta za bilo kakve i bilo čije više interese. To bi svakome trebalo da bude jasno", naglasio je Dodik.

Prema njegovim rečima, NATO je na prostoru bivše Jugoslavije odlučio o rezultatima rata.

"Bombardovao je, ubijao naše civile... Ako neko to može da oprosti i učlani se u NATO, neka to uradi. Ja neću", poručio je Dodik.

Kurir.rs / Tanjug

Foto: BETA / Vlada Srbije / Slobodan Miljević

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...