DODIK NA OBELEŽEVANJU 24. GODIŠNJICE STRADANJA SRBA U AKCIJI BLJESAK: Na kraju prošlog veka desilo se stradanje i etničko čišćenje Srba, a pritisak ne prestaje ni danas (VIDEO)
Foto: Screenshot

SEĆANJE

DODIK NA OBELEŽEVANJU 24. GODIŠNJICE STRADANJA SRBA U AKCIJI BLJESAK: Na kraju prošlog veka desilo se stradanje i etničko čišćenje Srba, a pritisak ne prestaje ni danas (VIDEO)

Bosna i Hercegovina -

U Gradišci je danas obeležena 24 godišnjica stradanja i egzodusa Srba iz zapadne Slavonije, tokom hrvatske vojne akcije „Bljesak“.

Vence su kod spomen-ploče srpskim žrtvama zapadne Slavonije položili predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik, predsednica RS Željka Cvijanović, delegacija Ministarstva rada i boračko-invalidske zaštite, kao i poslanici u Narodnoj skupštini Republike Srpske.

Vence su položilii članovi porodica srpskih žrtava, predstavnici Trećeg (Republika Srpska) puka Oružanih snaga BiH, Udruženja Srba proteranih iz zapadne Slavonije, Udruženja porodica nestalih i poginulih “Suza”, Boračke organizacije RS i gradske uprave Gradiška. Potom su sa mosta mosta u Savu spušteni venci i cveće.

Dodik je u svom obraćanju posle pomena rekao da su Srbi „najveći stradalnici prošlog veka, a da je akcija hrvatske vojske “Bljesak” bila završna operacija protiv Srba, koji su gotovo očišćeni sa teritorije Hrvatske.

„Na kraju prošlog veka desilo se stradanje i etničko čišćenje Srba na prostoru Hrvatske i Federacije BiH. Nažalost, ni danas ne prestaje pritisak na život i srpski nacionalni identitet“. ocenio je on.

Prema njegovim rečima, ovaj vek treba da bude vek integracije Srba, „koji moraju jasno da izađu sa programom nacionalne i državne integracije i ne prihvate sve ono što dolazi sa Zapada, odakle su dolazila najveća srpska stradanja“.

Dodik je istakao da je važno jačati Republiku Srpsku i Srbiju, da nesmetano sarađuju na svim pitanjima. Na području zapadne Slavonije je do 1995. godine i akcije „Bljesak“, živelo oko 15.000 Srba. Ta oblast bila je pod zaštitom UN.

Prema podacima Inforaciono-dokumentacionog centra „Veritas“, medju 283 poginulih Srba tokom „Bljeska“, bilo je 114 civila, dok je zarobljeno 1.450 vojnika koji su mučeni. a ubijanje i proterivanje Srba u akciji “Bljesak” hrvatskih oružanih snaga u zapadnoj Slavoniji još niko nije odgovarao.

Kurir.rs/Beta

Foto: Screenshot

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track