MINE VREBAJU MIGRANTE U BIH: Na najpoznatijoj ruti ka Hrvatskoj ih ima na hiljade, prava sreća kako niko nije poginuo do sada
Foto: AP/Profimedia

opasno

MINE VREBAJU MIGRANTE U BIH: Na najpoznatijoj ruti ka Hrvatskoj ih ima na hiljade, prava sreća kako niko nije poginuo do sada

Bosna i Hercegovina -

Migranti koji prolaze kroz BiH svakodnevno su suočeni sa brojnim problemima. Oni koji se odluče da granicu pređu ilegalnim putem, često prolaze zarasle i nepristupačne šumske terene pune mina.

Stručnjaci ističu da je upravo ovo jedan od gorućih problema i da je sva sreća da do sada nije bilo poginulih.

Najkritičnija situacija je na području Unsko-sanskog kantona. Svi oni koji se upute preko planine Plješevice rizikuju život. Ovaj teren još nije deminiran.

Niša iz Afganistana je jedan od mnogobrojnih migranata koji u zemlje

Evropske unije pokušava da uđe preko Plješevice. Ekipa Avaza srela ga je pri povratku u Bihać nakon osmodnevnog pešačenja po minskom polju. Bio je to njegov još jedan neuspešan prelazak granice, ali i rizik u koji se ne bi upustili ni vrsni poznavaoci terena.

U Crvenom krstu Bihać kažu da znaju za ove pokušaje, ali im nije poznato koliko u tome uspevaju. Mogu ih, kažu, upozoriti na opasnosti koje im prete, ali i da idu na sopstvenu odgovornost.

"Minska polja su obeležena oznakama, ali je problem što one često nestaju. Zbog toga planiramo da nadležne službe obiđu teren i provere jesu li oznake o minskim poljima još na svome mestu", kaže Selam Midžić, sekretar Crvenog križa Bihać.

Ističe da su migrantima delili letke sa jasno ucrtanim mestima gdje se nalaze mine.

Procene govore da je oko 2,5 odsto površine Unsko-sanskog kantona još pod minama, a najugroženija su područja Bihaća, Velike Kladuše i Sanskog Mosta.

Prema rečima Ivane Grujić, koordinatorke za programe i humanitarna pitanja Crvenog krsta BiH, procene govore da u našoj zemlji još ima oko 80.000 mina i neeksplodiranih ubojnih sredstava preostalih iz rata.

Kurir.rs/Avaz.ba Foto: AP/ Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track