CVIJANOVIĆ: Stradanje u Jasenovcu više je od genocida!
Foto: Zorana Jevtić

dan sećanja u donjoj gradini

CVIJANOVIĆ: Stradanje u Jasenovcu više je od genocida!

Bosna i Hercegovina -

Predsednica Republike Srpske Željka Cvijanović poručila je danas da je Jasenovac, kao mesto najmasovnijeg stradanja Srba u Drugom svetskom ratu, simbol genocida i ogromna istorijska rana koja nikada neće do kraja zaceliti i da je nastao na stranicama "mržnje, bolesne, mračne ideologije i konceptu istrebljenja".

"Stradanje koje se ovde desilo više je od genocida, a ni pravna, ni moralna terminologija ne poznaju primerenu kvalifikaciju za zlodela, neljudskost i svirepost metoda kojima su vršene egzekucije ili za ideološko-politički koncept koji je iza toga stajao", rekla je Cvijanovićeva na ceremoniji u Donjoj Gradini.

Prema njenim rečima, strahota ovih zločina se ne ogleda samo u zastrašujućem broju nevinih žrtava koje su ubijene na najsvirepiji način, već i u činjenici da se radilo o institucionalnom, unapred planiranom genocidnom projektu Nezavisne Države Hrvatske, čiji je krajnji cilj bio fizičko uništenje srpskog, kao i jevrejskog i romskog naroda.

Ona je naglasila da će u istoriji ostati zabeleženo da su se čak i po zlu čuveni nacisti zgražavali nad metodama koje su ustaše primenjivale tokom masovnih egzekucija u logorima smrti, ali i za vreme brojnih drugih krvavih pohoda.

Po oceni istoričara, navela je predsednica RS, Jasenovac po svireposti i brutalnosti bio je daleko gori od Aušvica i drugih logora smrti u Evropi tokom Drugog svetskog rata, kao i da su jedino na prostoru NDH postojali logori za decu.

Cvijanovićeva je podsetila da će na osnovu dogovora predsednika Srbije Aleksandra Vučića i predsedavajućeg Predsedništva BiH Milorada Dodika vlade Srbije i Republike Srpske zajednički finansirati izgradnju spomen-područja i memorijalnog kompleksa u Donjoj Gradini, koja je bila najveće stratište jasenovačkog logora smrti, što će značajno doprineti njegovanju kulture sećanja i promociji istine.

Ona je podsetila da je ogromna cena plaćena za slobodu i u proteklom ratu, ali i napomenula da bi bila i mnogo veća da nije bilo Republike Srpske, zbog čega je važno čuvati i jačati njene institucije, a u okviru BiH očuvati balans potreban za normalnu koegzistenciju i saradnju.

Cvijanovićeva je zahvalila predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću, Narodnoj skupštini i Vladi Srbije, jer zajedno sa Srpskom obeležavaju važne datume iz prošlosti, ali i za podršku koju Srbija pruža opštinama u Republici Srpskoj kroz finansiranje različitih projekata.

(Kurir.rs/Tanjug/Foto: Zorana Jevtić)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track