Najnovije vesti

NATO OČEKUJE PLAN BIH Pendeš: Ne može bez saglasnosti Predsedništva ili Saveta ministara
Foto: Beta/HINA/Zvonimir Kuhtić

saradnja sa alijanskom

NATO OČEKUJE PLAN BIH Pendeš: Ne može bez saglasnosti Predsedništva ili Saveta ministara

Bosna i Hercegovina

Komandant Zajedničke komande NATO admiral Džejms Fogo izjavio je u Sarajevu da Alijansa očekuje od vlasti BiH Prvi godišnji nacionalni program (GNP) za aktivaciju Akcionog plana za članstvo (MAP), poručivši da ne vidi razlog zašto ne žele svi u BiH da budu deo NATO.

RTRS navodi da je ministarka odbrane BiH u tehničkom mandatu Marina Pendeš kazala da program koji NATO traži ne može da napravi bez saglasnosti ili odluke Predsedništva ili Saveta ministara BiH.

RTRS navodi i da su nakon te njene izjave izneverena očekivanja mnogih u političkom Sarajevu da će Pendeševa "na svoju ruku" dostaviti GNP Briselu i time aktivirati NATO put BiH koji je na stend-baju zbog protivljenja Republike Srpske, tačnije skupštinskog stava da je vojna neutralnost, nakon bolnog iskustva iz 1995. godine jedino prihvatljiva opcija za srpski narod.

"Vrlo dobro znate na koji način funkcioniše Ministarstvo odbrane ili na koji način ministarka može podneti NATO prvi GNP, a on je na bazi odluka i zaključaka koje se donose u Predsedništvu ili Savetu ministara. Još uvek ne postoji jedna takva odluka", rekla je Pendeševa.

Navodi se da je Fogo uveravao sagovornike da ulazak u Alijansu znači sigurnost i ekonomski napredak i izneo tvrdnje da je Republika Srpska promenila stav i od zagovornika postala protivnik NATO.

"U potpunosti podržavam GNP i želim da ga dostavimo Briselu, kao što želi i generalni sekretar NATO. Kada se to desi dobićete stabilnost i sigurnost i poboljšaćete oružane snage, koje će voditi ekonomskom prosperitetu", kazao je Fogo.

(Kurir.rs/Tanjug/Foto: Beta/HINA/Zvonimir Kuhtić)

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...
track