ŽELJKA CVIJANOVIĆ: Srpska je za evropski put, a na njemu nema mesta za visokog predstavnika!
Foto: RTRS

odgovor incku

ŽELJKA CVIJANOVIĆ: Srpska je za evropski put, a na njemu nema mesta za visokog predstavnika!

Bosna i Hercegovina -

Predsednica Republike Srpske Željka Cvijanović izjavila je danas da je Srpska opredeljena za evropski put i da na ovom putu nema mesta za visokog predstavnika u BiH jer se ponaša "antidemokratski, nije izabrani demokratski predstavnik i ne može da bude superioran u odnosu na institucije u koje su ljudi izabrani voljom naroda".

Ona je, komentarišući izveštaj visokog predstavnika u BiH Valentina Incka koji je podneo Savetu bezbednosti UN, rekla da je na određeni način razočarana i šokirana diskusijama koje su usledile nakon podnošenja izveštaja, prenosi RTRS.

"Ove diskusije spadaju u red najgorih do sada i isključivo su bile u funkciji odbrane pozicije visokog predstavnika, prizivaju korišćenje bonskih ovlašćenja i u suštini nam pokazuju da oni, kao predstavnici važnih zemalja, tako malo veruju u EU i naš evropski put", rekla je Cvijanovićeva.

Predsednica RS je izrazila uverenje da postoji evropski put i dodala da sa ovog puta može i "treba da sklizne" visoki predstavnik kao "arhaična kategorija koja nikada i ničemu nije doprinela".

"Da nam prete kako visoki predstavnik ima još 10 godina mandata i da se nakon toga treba da dese neke stvari pokazuje da su oni toliko neozbiljni i da se sa tako malo uvažavanja odnose prema miru koji postoji u BiH. Mir funkcioniše više od 20 godina na osnovu decentralizovane strukture koju nam je dao Ustav i zato ne želimo da ga menjamo", poručila je predsednica RS.

Kurir.rs / Tanjug

Foto: RTRS

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track