DODIK NA DANU VOJSKE REPUBLIKE SRPSKE: Treći pešadijski puk živi, i uvek je spreman da brani srpsku slobodu!
Foto: video prtscr / RTRS

banjaluka

DODIK NA DANU VOJSKE REPUBLIKE SRPSKE: Treći pešadijski puk živi, i uvek je spreman da brani srpsku slobodu!

Bosna i Hercegovina -

Predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik izjavio je danas da je odluka o ukidanju Vojske Republike Srpske bila greška, ali da je uveren da ta vojska živi i da će pripadnici Trećeg pešadijskog (RS) puka uvek biti spremni da brane slobodu Srpske i njenog naroda.

"Svi mi koji radimo u ime naroda, bez obzira na kom nivou, moramo da se osećamo delom ukupnog bezbednosnog sistema srpskog naroda i taj sistem bezbednosti mora da bude integrisan i vidljiv na svakom mestu, i na političkom i vojnom, kako bi jasno dali poruku svakome ko misli da je sloboda srpskog naroda jeftina stvar", rekao je Dodik na obeležavanju 12. maja - Dana Vojske Republike Srpske i Dana Trećeg pešadijskog puka Oružanih snaga BiH u kasarni "Kozara" u Banjaluci.

Dodik je kazao da se bez obzira na organizacione strukture vrhovna komanda nad strukturom bezbednosti, pa i u Oružanim snagama, nalazi u Republici Srpskoj.

On je zatražio od komandanta Trećeg pešadijskog puka da na sledećem obeležavanju Dana Vojske više od pola stroja bude obučeno u uniforme Vojske Republike Srpske.

"Ovo je naš dan i naše obeležavanje. Ja vas molim da mi pripremite sve neophodno da bi to obezbedili", kazao je Dodik, prenosi RTRS.

On je rekao da je uveren da je greška bila odluka o ukidanju Vojske RS zbog čega je danas veća izloženost raznim zahtevima koji nisu svojstveni onome što je suština interesa Republike Srpske i svih koji tu žive.

Dodik je poručio i da će politička odluka Narodne skupštine RS o vojnoj neutralnosti biti poštovana do kraja, naglasivši da je ta odluka bila deo sveukupnog konsenzusa u RS zbog čega je još više obavezujuća, a poručio je i da se neće dozvoliti da se sa odlukama Narodne skupštine bilo ko igra.

On je istakao da je posebno srećan zbog činjenice da je bio poslanik u Narodnoj skupštini koja je glasala za formiranje Vojske Republike Srpske.

"Vojska RS i Republika Srpska kao država su istorijska težnja srpskog naroda proistekla iz naših iskustava iz prošlosti", rekao je Dodik i dodao da tamo gde Srbi nisu imali svoju državu i vojsku, imali su stradanja i golgotu.

Kurir.rs / Tanjug

Foto: Videoprtscr / RTRS

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track