POPLAVE NAPRAVILE HAOS U BiH: Kod Brčkog strahuju od Save, u Doboju odbili evakuaciju, kod Bosanske Krupe brane MOSTOVE (VIDEO)
Foto: Screnshot

nepogoda

POPLAVE NAPRAVILE HAOS U BiH: Kod Brčkog strahuju od Save, u Doboju odbili evakuaciju, kod Bosanske Krupe brane MOSTOVE (VIDEO)

Bosna i Hercegovina -

Nivo vodostaja reke Save na mjernoj jedinici u Šamcu od juče u isto doba porastao je za 100 cm i trenutno iznosi 367 cm.

Prema izveštaju Odeljenja za javnu bezbednost, juče popodne je zbog pojačanih padavina u podmajevičkom kraju došlo do naglog porasta pritoka reke Save. Stoga je u mesnim zajednicama Štrepci, G. Zovik, Islamovac i Rašljani došlo do otežane putne komunikacije usled manjih izlevanja i nanosa na putevima. Odeljenje za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu vrši sanaciju nastalih oštećenja.

Povišen je i vodostaj reke Tinje koja se jutros izlila u Mesnoj zajednici Prijedor na mostu, kao i u Poljacima i Donjoj Skakavi. Povišen je vodostaj i reke Brke.

Kako je navedeno, na području Brčko distrikta BiH nema prekida putne komunikacije, kao ni poplavljenih kuća.

Na kolegijumu Vlade istaknuto je da se redovne mere odbrane od poplava proglašavaju na 650 cm nivoa vodostaja reke Save te da za sada nema potrebe za tim.

Reka Usora i Bosna se povlače u svoja korita, čime su se stvorili bolji uslovi nego što je to bilo protekle noći na području Doboj Juga, Jelaha i drugih mjesta uz ova rečna korita.

Besana noć za meštane uz reku Usoru je iza njih, ali još uvek sa strepnjom gledaju u reku koja se počela vraćati u svoje korito otkako je intenzitet kišnih padavina manji.

Izvršena je evakuacija stanovništva, punile su se vreće s peskom za nasipe, a mehanizacija na terenu je bila svu noć aktivna na čišćenju prostora ispod mostova i kanala koji su naneli jednaku štetu.

Vodostaj Une u Bosanskoj Krupi je povećan, a građani strahuju da bi rečni nanosi mogli prouzrokovati veću katastrofu na mostovima.

Gradske službe su angažovane da očiste nanose od drveća nakupljenih na šipu drvenog mosta na Uni, kako bi se sprečilo eventualno oštećenje.

Podsećamo, u poplavama od pre četiri godine je drveni pešački most na Uni, koji se nalazi u središtu grada, drastično oštećen i potom ponovo obnovljen.

Kurir.rs/Klix.ba Foto:Screenshot

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track