UKINUTA VANREDNA SITUACIJA U BANJALUCI Višković: Opasnost od poplava u RS nije prošla, ali nema mesta panici
Foto: AP/Darko Bandić

nevreme

UKINUTA VANREDNA SITUACIJA U BANJALUCI Višković: Opasnost od poplava u RS nije prošla, ali nema mesta panici

Bosna i Hercegovina -

Banjalučki Štab za vanredne situacije sa gradonačelnikom Igorom Radojičićem na čelu ukinuo je danas vanrednu situaciju zbog znatne stabilizacije vodostaja reka Vrbas i Vrbanja u šest banjalučkih naselja. Prema odluci Štaba, ovom odlukom povučena je i sinoćnja odluka o obustavljanju nastave u školama i vrtićima, tako da će obrazovne institucije od sutra raditi uobičajano, prenosi Klix.ba.

Civilnoj zaštiti je naložen pojačan nadzor u naseljima uz korita Vrbanje i Vrbasa, budući da se u akumulaciju Hidroelektrane "Bočac" još beleži značajan priliv vode zbog obilnih padavina, ali, kako se procenjuje, bez značajnijeg podizanja vodostoja ovih reka, saopšteno je iz banjalučke Gradske uprave.

Premijer Republike Srpske (RS) Radovan Višković izjavio je danas da se u narednom periodu očekuje dvostruko manje kiše na područjima ugroženim poplavama, ali da će situacija i dalje biti pomno praćena da bi se izbegle ljudske žrtve i materijalna šteta.Višković je rekao da je sve pravovremeno uradjeno da bi se sprečile posledice ove elementarne nepogode dodavši da nema mesta panici.

"U tome smo uspeli, mada opasnost nije prošla. Neka se gradjani ponašaju po nalogu institucija koje prate situaciju", kazao je Višković novinarima u Banjaluci.

On je dodao da je bilo i propusta.

"Ipak je bilo propusta, koje moramo otkloniti. Nedopustivo je da se u trenutku poplava traže vreće za pesak. Zahvaljujući timu koji je Vlada formirala 10. maja, svaki dan smo u zasedanju", rekao je premijer RS.

Dodao je da će se posle poplava pristupiti analizi svih poteza, ali i nedostataka koje na tom planu treba otkloniti da bi se u budućnosti predupredila šteta.

Višković je još kazao da se tek 17. maja očekuje povećanje nivoa Save u Gradišci, dodavši da će ispuštanje vode iz akumulacije Bočac odvijati kontrolisano da bi Vrbas bio pod kontrolom i da bi se izbegle posledice.

Danas popodne je iz Republičkog hidrometeorološkg zavoda saopšteno da vodostaj Une kod Novog Grada i dalje raste i da je za 43 centimetra prešao kotu redovne odbrane od poplava.

U padu su vodostaji Vrbasa kod Delibašinog sela kod Banjaluke i reke Bosne u Doboju. Osim kiše i poplava, u velikom broju mesta u BiH, stanovnike Bosanske Krajine, nedaleko od Bosanskog Petrovca pogodio je i sneg.

Na društvenim mrežama objavljen je video snimak na kome se vidi da se vozač kamiona bori s već utabanim snegom na putu.

Mesto na kome je video snimljen nalazi se na planini Grmeč.

(Kurir.rs/Tanjug/Beta/Foto: AP/Darko Bandić)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track