Najnovije vesti

DODIK: Rata u BIH neće biti! Bezbednost je ugrožena korupcijom i kriminalnim grupama iz regiona!
Foto: Profimedia

teška situacija

DODIK: Rata u BIH neće biti! Bezbednost je ugrožena korupcijom i kriminalnim grupama iz regiona!

Bosna i Hercegovina

Predsedavajući Predsedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik izjavio je danas da u toj zemlji neće biti rata, bez obzira na to što je politička situacija u zemlji složenija u odnosu na raniji period.

Dodik je ocenio da je u tako složenoj situaciji potreban dogovor, ali da ga je nemoguće postići zbog "sterilnih političkih elita koje ne mogu ništa da dogovore, a koje su napravili stranci".

 

"Ja u te ne spadam, jer pokušavam da imam svoj stav i da se dogovorimo o nečemu", rekao je Dodik. 

 

Komentarišući činjenicu da sve više ljudi odlazi iz BiH zbog toga što ih plaše izjave političara, Dodik je kazao da je "stvorena atmosfera odlaska, za šta odgovornost imaju i lokalni organi".

 

"Mislim, međutim, da je to plan razvijenih evropskih zemalja da 'usisaju' najkvalitetniji kadar, jer su oni u tom pogledu u strašnom deficitu", kazao je.

 

Dodik je ocenio da se neformiranjem novog Saveta ministara BiH krše ustavna i dejtonska prava Srba.

 

"Političko Sarajevo je zarobilo politička prava Srba i ne dozvoljava da, prema Ustavu, budu legitimno predstavljeni u institucijama BiH", naveo je. Dodik je kazao da se to dešava osam meseci i da je to "jasna poruka srpskom narodu da su oni u tom pogledu spremni da rade sa neadekvatnim i nelegitimnim predstavnicima Srba u Sarajevu, a ne sa onima koje bira srpski narod".

 

Dodao je da je BiH danas dalje od formiranja Saveta ministara nego što je bila ranije, jer, kako je kazao, nema pomaka sa bošnjačke strane.

 

"Bošnjaci stalno svojim kalkulacijma iznose neka nova pitanja. Primarno pitanje je formiranje vlasti, a sva ostala su tehnička pitanja", ocenio je Dodik.

 

On je kazao i da BiH loše stoji na evropskom putu i da nije dobro što "gubi kapacitet kod EU". Upitan šta očekuje od razgovora sa komandantom EUFOR-a Martinom Dorferom, Dodik je rekao da želi da čuje od njega kako vidi bezbednosnu situaciju u BiH.

 

"Mislim da oni imaju jasnu spoznaju kakva je bezbednosna situacija u BiH i biće mi zanimljivo da čujem njihovu procenu", kazao je.

 

Dodik smatra da rata neće biti, ali da je bezbednosna situacija u BiH ugrožena zbog kriminala, korupcije i delovanja kriminalnih grupa iz regiona na prostoru te zemlje. Rekao je i da postoji problem migranata i povratka osoba sa ratišta u Siriji koji, kako je naveo, mogu da destabilizuju BiH.

 

Kurir.rs / Beta

Foto: Profimedia

 

 

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...