DODIK: Nisam prihvatio da vojska bude na granici, kao ni da se uvede Fronteks zbog migranata (VIDEO)
Foto: Youtube/Printscreen

problemi zbog migrantske krize

DODIK: Nisam prihvatio da vojska bude na granici, kao ni da se uvede Fronteks zbog migranata (VIDEO)

Bosna i Hercegovina -

Predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik izjavio je, posle današnje sednice održane u Sarajevu, da nije prihvatio inicijativu da se duž granice Bosne i Hercegovine rasporede pripadnici Oružanih snaga BiH da štite granicu od migranata.

"Ostali smo bez bilo kakve odluke. Zahtev koji je predložio Željko Komšić, a podržao Šefik Džaferović, išao je da se da nalog pripadnicima Oružanih snaga da čuvaju granicu. Ja sam to odbio. Tu odluku neće moći da donesu. Oružane snage nemaju tu nadležnost. Ja sam pre godinu tražio takvu meru. Nije podržana i ja sam se pomirio s tim", rekao je Dodik.

Poručio je da, kao član Predsedništva BiH iz RS-a, ne može prihvatiti da se vojska raspoređuje na granici sa Srbijom i Crnom Gorom.

"Nisam prihvatio ni uvođenje Fronteksa. To bi bila jedna mazohistička odluka jer bi se migranti zadržavali u BiH. Preglasan sam u pogledu Fronteksa. Procedura govori da se te tačke mogu vratiti u redovnu proceduru. Ja mogu potegnuti pitanje vitalnog nacionalnog interesa", istakao je on.

Napominje kako je, takođe, bila inicijativa da se od Veća ministara traži da pokuša nešto da uradi.

"Imamo potpuno sterilno Veće ministara koje nije uradilo ništa u procesu problema", kazao je Dodik.

Prema njegovim rečima, nije podržao ni zaključak da se centri za smeštaj migranata rasporede na prostoru cele BiH.

"RS ima svoj stav o tome i nije ga menjala. RS ne treba da bude kolateralna priča u tom pogledu. Predsedništvo preporučuje Graničnoj policiji i entitetskim policijama da naprave koordinisan plan. Džaferović je bio uzdržan. Ako me pitate kad će biti sledeća sednica - ne znam", zaključio je Dodik.

Kurir.rs/Klix.ba Foto: Youtube/Printscreen

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track