SRBI NE ZABORAVLJAJU KRVAVI PETROVDAN: Snage Nasera Orića 1992. godine počinile neviđene zločine u Podrinju, nisu bila pošteđena ni deca (VIDEO)
Foto: Profimedia

pomen

SRBI NE ZABORAVLJAJU KRVAVI PETROVDAN: Snage Nasera Orića 1992. godine počinile neviđene zločine u Podrinju, nisu bila pošteđena ni deca (VIDEO)

Bosna i Hercegovina -

Služenjem parastosa, prisluživanjem sveća za pokoj duša i polaganjem cveća kod spomenika i kosturnice na Zalazju, kod Srebrenice, danas će biti obeleženo 27 godina od stradanja 69 srpskih civila i vojnika koje su ubile muslimanske snage u tom i srebreničkom selu Sase, kao i bratunačikim Biljača i Zagoni.

Osim 69 ubijenih, tog tragičnog Petrovdan 1992. godine, nestala su i 22 Srbina od kojih deset još nije pronađeno, a gubi im se trag u logoru u bivšoj srebreničkoj policijskoj stanici.

Tela drugih deset nestalih Srba slučajno su pronađena i ekshumirana 10. juna 2011. godine iz masovne grobnice na Zalazju, prilikom traženja nastradalih

Bošnjaka.

Posmrtni ostaci tih deset stradalih su posle više od godinu identifikovani i sahranjeni na Petrovdan 2012. godine, dok je dvoje ekshumirano, identifikovano i sahranjeno ranije.

De­čak Slo­bo­dan Sto­ja­no­vić (11) u Sre­bre­ni­ci je pro­na­đen sa še­st izbi­je­nih zu­ba gor­nje vi­li­ce i sa ra­zre­za­nim tr­bu­hom u obli­ku kr­sta, a ru­ke su mu do la­ka­ta bi­le od­se­če­ne.

On se vra­tio u se­lo da uz­me svog psa, ko­jeg je za­bo­ra­vio kad su be­ža­li od ko­lja­ča Na­se­ra Ori­ća. Žr­tva Ori­će­vih zlo­tvo­ra je Vla­di­mir Ga­jić, ko­ji je imao sa­mo če­ti­ri go­di­ne, No­vi­ca Bo­gi­će­vić 14. Sr­bi su kla­ni no­že­vi­ma i se­ki­ra­ma, za­ki­va­ni za dr­ve­će, da­vlje­ni ži­com, pe­če­ni na ra­žnju, de­ca su ubi­ja­na pred oči­ma svo­jih ma­j­ki.

Ori­će­vi kr­v­ni­ci ni­su ima­li mi­los­ti pre­ma de­ci: hla­d­no­kr­v­no je ubi­jen še­sto­go­di­šnji de­čak Ale­k­san­dar Di­mi­tri­je­vić iz Ske­la­na i nje­gov ro­đe­ni brat Ra­di­sav. Ja­nua­ra 1993. u na­pa­du na Ske­la­ne sre­bre­ni­č­ki mu­sli­ma­ni, pod ko­man­dom Ori­ća, ubi­li su i de­cu Ale­k­san­dra (4) i Ra­di­šu (11).

Obeležavanje 27 godina od zločina nad Srbima, počelo Svetom liturgijom u Crkvi Pokrova Presvete Bogorodice u Srebrenici, nakon čega su članovi porodica poginulih, rodbina, komšije, saborci i brojne delegacije posetili mesta stradanja, položiti cveće kod spomen-obeležja i prislužiti sveće za pokoj duša ubijenih.

Kod spomenika i kosturnice na Zalazju služiće se i parastos za Srbe ubijene na Petrovdan 1992. godine, kao i za sve ostale srpske vojnike i civile iz ove opštine poginule u odbrambeno-otadžbinskom ratu, ali i žrtve iz ovog sela koje su ubile ustaše drugi dan Trojčindana 1943. godine.

Time će biti završen program tradicionalne Memorijalne duhovno-humanitarne i kulturno-sportske manifestacije Petrovdanski dani, koja se organizuje u znak sećanja na ubijene Srbe.

na petrovdan 1992. dogine je u borbi i "prsa u prsa" sa muslimanskim vojnicima ubijeno je 69, a ranjeno mnogo više srpskih boraca i civila, dok su 22 nestala i zarobljena. a ove, kao i za mnoge druge zločine počinjene nad Srbima iz Srebrenice i srednjeg Podrinja još niko nije odgovarao.

Organizator pomena je Odbor za obeležavanje stradanja srpskog naroda Srebrenice. Rukovodstvo srebreničke opštine proglasilo je neradnim danima u lokalnim ustanovama i preduzećima 11. i 12. jul kada se održavaju komemorativni skupovi povodom stradanja Bošnjaka i Srba.

Kurir.rs/RTRS Foto: Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track