HIT U SARAJEVU! MINISTAR ZAZIDAO RUPU, A NIJE ZNAO DA JE ONA TU SA RAZLOGOM ZBOG POPLAVA: Gradonačelnik pobesneo kad je video šta je uradio sa zidom iz doba Austrougara! (FOTO)
Foto: Facebook, Printskrin / You Tube

služi kao slivnik

HIT U SARAJEVU! MINISTAR ZAZIDAO RUPU, A NIJE ZNAO DA JE ONA TU SA RAZLOGOM ZBOG POPLAVA: Gradonačelnik pobesneo kad je video šta je uradio sa zidom iz doba Austrougara! (FOTO)

Bosna i Hercegovina -

Aktuelni ministar komunalne privrede i infrastrukture Kantona Sarajevo Srđan Mandić, po svemu sudeći, začepio je pogrešnu rupu u zidu na Miljacki u Sarajevu, koju je smatrao opasnom, iako je ona očigledno imala svoju namenu.

Naime, Mandić je početkom meseca reagovao posle apela jedne sugrađanke o ovoj rupi.

"Juče sam obavešten o ovoj jezivoj rupi u zidu. Već danas su radnici KJKP RAD Sarajevo to popravili. Ako smo narušili opštinsku ili gradsku nadležnost, koristim priliku da se javno izvinim. Hvala našoj sugrađanki Aidi na dojavi. Idemo dalje", napisao je Mandić na društvenim mrežama.

Da to nije trebalo da uradi, mišljenja je struka.

Naime, sarajevski arhitekta Mufid Garibija, ističe portal da je kameno korito Miljacke možda i najveća investicija iz austrougarskog perioda, te da navedena rupa nije jedina duž ovog korita.

"Reč je o retko lepom i važnom projektu koji je regulisao tok Miljacke. Sarajevo ima istoriju velikih poplava i bujica i događale su se nekoliko puta kroz istoriju. Početak regulacije Miljacke je bio 1886. godine i trajao je 11 godina. Pamti se i velika poplava 1843. godine kada su skoro svi mostovi odneseni. Posebno je opasan bio Bistrički potok do regulacije. U sklopu te regulacije i zida korita postoje i napravljeni su mali ispusti koji su služili kao vrsta preventive od poplava, najviše zbog kišnice i topljenja snega. To nisu oštećenja zida nego svesno i namerno ostavljeni ispusti. Njih možete da vidite celom dužinom zida u koritu Miljacke. Oni su sastavni deo korita, smatram da treba da ga čuvamo kao našu vrednost", kaže Garibija.

Gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka ističe da poslednje dve godine gradska administracija radi na čišćenju i uređenju korita, jer je godinama bilo zapušteno.

"Radimo planski i u saradnji sa stručnjacima. Ali, vidite, posao vlasti i vlade nije da puni društvene mreže niti da krpi rupe, niti da narušava izgled nečega što je napravljeno pre jednog veka i krasi naš grad. Zbog čega, ako već imaju kapacitete i kontrolu nad komunalcima i mogu im narediti da izađu na teren i 'reše' kako su rekli, jezivu rupu, ne očiste grad, ne odvuku gomile smeća iz parkova i sa ulica zbog čega se građani stide i sramote. Nije valjda da će milijardu maraka budžeta trošiti da začepe ispuste koji su tu ceo vek. Ovaj grad nije nastao kada je oformljena ova Kantonalna vlada", rekao je Skaka za Klix.ba.

Kurir.rs/Klix.ba Foto: Facebook/Youtube

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track