HRVATSKI POLICAJCI VRŠLJAJU PO SUSEDNOJ ZEMLJI: Ulaze mimo graničnih prelaza, a dovode samo migrante  koji dođu iz BiH, nego i Srbije i Slovenije!
Ilustracija, Foto: Avaz.ba

RAT

HRVATSKI POLICAJCI VRŠLJAJU PO SUSEDNOJ ZEMLJI: Ulaze mimo graničnih prelaza, a dovode samo migrante koji dođu iz BiH, nego i Srbije i Slovenije!

Bosna i Hercegovina -

Samo nekoliko dana nakon što je negirala, hrvatska predsednica Kolinda Grabar-Kitarović priznala je da Hrvatska vraća migrante u Bosnu i Hercegovinu mimo graničnih prijelaza s našom zemljom.

Do šokantnog priznanja hrvatske predsednice došlo je tokom intervjua za švajcarsku televiziju SRF, koja je nedavno objavila reportažu o nasilju hrvatskih policajaca nad migrantima i načinu na koji ih prisilno vraćaju u BiH a da o tome ne obaveste BiH vlasti.

Zvanične reakcije naše zemlje još nema, a Šuhret Fazlić, gradonačelnik Bihaća, kaže da je o ovom problemu upozorio nadležne institucije još krajem prošle te početkom ove godine.

"Pisao sam pisma i Veću ministara BiH i Graničnoj policiji te ministarstvima sigurnosti i vanjskih poslova da sam lično u šumama oko Lohova svedočio da policajci iz Hrvatske ulaze na našu teritoriju i dovode migrante. Do danas nisam dobio odgovore niti je država uradila išta da to spreči. Ta se praksa samo nastavila", kazao je Fazlić.

On smatra da hrvatska policija ne ubacuje na našu teritoriju samo migrante koji su u tu zemlju prešli iz BiH.

"Verujem da nam dovode i migrante koji su u Hrvatsku ušli iz Srbije, što sam ranije govorio, a čak nam vraćaju i migrante koje njima vrati Slovenija, iako se zna da je to protivno zvaničnim međunarodnim propisima i konvencijama koje tretiraju boravak ilegalnih migranata", istakao je Fazlić.

Centar za mirovne studije Hrvatske uputio je pismo Ministarstvu unutrašnjih poslova Hrvatske i drugim nadležnim institucijama, u kojem od njih traži da se očituju o izjavi hrvatske predsednice o nelegalnom vraćanju migranata u BiH.

Kurir.rs/Avaz.ba Foto: Avaz.ba

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track