DODIK KONTRA KOMŠIĆA I DŽAFEROVIĆA: Predsedavajući Predsedništva BiH se protivi pokretanju spora s Hrvatskom zbog Pelješkog mosta!
Foto: Profimedia

ima drugi plan

DODIK KONTRA KOMŠIĆA I DŽAFEROVIĆA: Predsedavajući Predsedništva BiH se protivi pokretanju spora s Hrvatskom zbog Pelješkog mosta!

Bosna i Hercegovina -

SARAJEVO - Skupština Republike Srpske (RS) održaće sutra posebnu sednicu na zahtev predsedavajućeg Predsedništva BiH Milorada Dodika koji se na sednici Predsedništva BiH usprotivio donošenju odluke o pokretanju spora s Hrvatskom zbog izgradnje Pelješkog mosta

Za odluku o pokretanju spora sa Hrvatskom glasala su u utorak preostala dva člana Predsedništva BiH, Željko Komšić i Šefik Džaferović, i ona je u formalnom smislu usvojena. Dodik je međutim glasao protiv pozivajući se na "vitalni entitetski interes" i ako njegov potez dobije dvotrećinsku podršku parlamenta RS odluka Predsedništva BiH biće nevažeća.

"Kao član iz reda srpskog naroda potegao sam pitanje vitalnog entitetskog interesa i to ću objasniti Narodnoj skupštini RS zašto to nije dobro. U danu kada smo posle deset godina potpisali ugovor o izgradnji mosta na Savi, usvaja se odluka koja može poremetiti tu vrstu priče", kazao je Dodik ;posle jučerašnje sednice Predsedništva.

On je rekao da su Komšić i Džaferović predlagali obustavljanje radova na Pelješkom mostu i otvaranje spora sa Hrvatskom, a da je on predlagao da se s Hrvatskom napravi sporazum o granici, umesto da se priča usmerava na Pelješki most.

Dodik je rekao da bi zbog usvajanja takve odluke BiH imala probleme s brojnim subjektima budući da je Hrvatska članica EU.

BiH već godinama pokušava da rešiti pitanje granice s Hrvatskom, a izgradnju Pelejškog mosta smatra mogućom smetnjom za ; izlazak na otvoreno more.

Kako prenosi Fena, član Predsedništva BiH Šefik Džaferović kazao je da su zaključcima za koje su glasali Komšić i on Hrvatska poziva da obustavi radove na izgradnji Pelješkog mosta i da se razgovorom reše sva otvorena pitanja, jer BiH ima pravo na pristup otvorenom moru.

"Ukoliko se to ne desi, treba pokrenuti postupak mirenja kako je predvdjeno medjunarodnom konvencijom, a ukoliko i to ne uspe, treba pokrenuti postupak pred Međunarodnim sudom za prava mora", ;kazao je Džaferović.

Kurir.rs/Beta

Foto Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track