Najnovije vesti

DODIK OTVORENO: Republici Srpskoj je u interesu da rešava probleme sa Hrvatskom!
Foto: printscreen RTRS

uputio poruku

DODIK OTVORENO: Republici Srpskoj je u interesu da rešava probleme sa Hrvatskom!

Bosna i Hercegovina

Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da je Republici Srpskoj u interesu da rešava otvorene probleme sa Hrvatskom, a ne da tema razgovora bude Pelješki most koji je na hrvatskoj teritoriji.

"Treba da se usmerimo na rešavanje postojećih problema poput granice kod Kostajnice, izgradnje mosta u Gradišci, odlagališta nuklearnog otpada na Trgovskoj Gori. Pelješki most za mene je isključivo unutrašnje pitanje Hrvatske", rekao je Dodik za Večernji list, izdanje za BiH.

 

On je napomenuo da su na tom projektu angažovana velika sredstva EU i da je sasvim sigurno da EU ne bi ušla u proceduru odobravanja da sve nije perfektno pravno čisto.

"Sledeća stvar koja je bitna jeste da to rade Kinezi i kineske kompanije koje su prisutne u Republici Srpskoj. Sve to izaziva negativne konotacije. A od toga Republika Srpska ne bi imala nikakve koristi. Dakle, Republici Srpskoj je u interesu da rešava otvorene probleme sa Hrvatskom", objasnio je Dodik, prenosi RTRS.

 

On je napomenuo da se nije reč ni o kakvom dugu predsedniku HDZ-a BiH i Hrvatskog narodnog sabora Draganu Čoviću, odnosno da niko nikom ne duguje i da upravo zbog toga veoma dobro sarađuju o političkim pitanjima, ali je dodo da taj odnos nikada nije bio protiv interesa Bošnjaka.

"Mi branimo pravo Hrvatske da na sopstvenoj teritoriji uređuje odnose kako hoće. Isto to tražimo i za sebe. To je isto kao da se neko nama meša da u Banjaluci gradimo vodovod", rekao je Dodik.

 

On je podsetio da su srpski i hrvatski narod kroz istoriju imali mnogo teških trenutaka i da je "najvažnije osetljivo pitanje Drugog svjetskog rata nekako konzervirati kod jednog i drugog naroda na način da istine koje važe ne treba osporavati".

 

Dodik je naglasio da Srbima ne može niko da kaže da ih ustaški režim nije ubijao i da su osetljivi kada to neko negira.

On je ocenio da su Bošnjaci i bošnjačka politička elita jedini koji bi mogli da promene stvari u BiH, ali da za to ne postoji spremnost jer oni imaju nesalomljivu želju da u potpunosti dominiraju nad Hrvatima, a kasnije nad Republikom Srpskom i Srbima.

 

"Iz Sarajeva uvek traže novi konflikt, ali se grdno varaju oni koji misle da Srbi jadikuju što tamo nije formirana vlast", rekao je Dodik.

 

On je ocenio da se BiH potvrđuje kao promašen koncept međunarodne zajednice, ne zbog Dejtonskog sporazuma, nego zato što je međunarodna zajednica, prema njegovim rečima, degradirala Dejtonski sporazum i stvorila gotovo nemoguće prakse u BiH u pogledu odlučivanja o važnim pitanjima.

 

Kurir.rs/Tanjug

Foto: Printscreen/RTRS

 

 

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...