SVE VIŠE ARAPA U BiH: Naruče tanjir supe i 5 kašika, pa svi jedu! Teški su na bakšišu, a brdo para daju za komad zemlje
Foto: Avaz.ba

teško se prilagođavaju novim sredinama

SVE VIŠE ARAPA U BiH: Naruče tanjir supe i 5 kašika, pa svi jedu! Teški su na bakšišu, a brdo para daju za komad zemlje

Bosna i Hercegovina -

Poslednjih nekoliko godina sve je više Arapa u BiH. To pokazuju sve statistike – od broja putnika na aerodromu, do raznih registara preduzeća na čijim čelima su ljudi iz bliskoistočnih zemalja.

Tako na primer, samo na području Ilidže i Visokog posluje više od 300 agencija za nekretnine čiji su vlasnici poreklom iz arapskih zemalja!

Stotine tih firmi su fiktivno registrovane samo da bi vlasnici ubrzano kupovali brojne nekretnine, kuće i zemljišta, i to ona koja su u blizini vodenih tokova i izvorišta.

Svedoče o tome i brojna naselja na periferiji oko Sarajeva, Visokog, Hadžića, Ilijaša...

Na tom potezu može se videti gomila objekata sa reči "rizort" u nazivu, a po svemu sudeći, biće ih još u budućnosti.

Kada su hrvatski novinari 2016. godine uradili reportažu o Sarajevu, pa opisujući put od Sarajevskog aerodroma do Ilidže naveli da je sve na arapskom jeziku, svi su govorili da preteruju. Preterali jesu, ali sve izmislili nisu.

foto: Avaz.ba

Ukoliko se odlučite da nešto pojedete u arapskom restoranu, ima da vas zabole i ruke i noge, što bi rekao popularni fudbaler Baka Slišković, dok objasnite konobaru šta želite jesti.

Esad Duraković, profesor Filozofskog fakulteta u Sarajevu, još pre tri godine je, reagujući na sve rašireniju prodaju zemljišta Arapima u BiH, upozorio je kako trka za nekretninama i novcem može imati pogubne posledice po budućnost BiH. Mnogi su mišljenja da bi zemlju Arapima trebalo davati na koncesiju, a nikako prodavati. Međutim, mnogima je zbog siromaštva prodaja zemlje jedina opcija.

foto: Avaz.ba

To nije jedini problem. Arapi nikako da shvate da se treba da se prilagode sredini u koju su došli. Kako se Arapi nekad ponašaju, najbolje je ispričao konobar jednog poznatog sarajevskog restorana.

"Naprave cehove po 200 ili 300 KM. Ali, ne možemo da shvatimo da, recimo, naruče jednu supu i pet kašika i svi jedu iz istog tanjira. Šta god da poruče, pirinač je neizostavan ili pomfrit. Njihove žene, većinom, nose burke", rekao je.

Kaže da ne ostavljaju bakšiš.

"Ako je ceh 101,5 KM, toliko i plate. Znaju bolje s parama, nego mi", kaže konobar.

Kurir.rs/Avaz.ba (Almir Kapo) Foto: Avaz.ba

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track