Najnovije vesti

BOSANAC JE BRANEĆI LETINU UBIO MEDVEDA: Njegov zemljak je doživeo isto pre par godina, i otkriva kakav PAKAO GA SADA ČEKA!
Foto: Avaz.ba/P.Mucović

bruka

BOSANAC JE BRANEĆI LETINU UBIO MEDVEDA: Njegov zemljak je doživeo isto pre par godina, i otkriva kakav PAKAO GA SADA ČEKA!

Bosna i Hercegovina

Region poslednjih dana bruji o Novi Tomiću, poljoprivredniku iz sela Selačka kod Kotor-Varoši. Novu je na njegovom imanju napao medved, a nakon borbe Tomić je izvojevao pobjedu. Prvo je, čuvajući svoju letinu, životinju ranio, a potom je i ubio.

Malo pre toga, Tomić je medvedu, pomislivši da je mrtav, prišao, nakon čega ga je razarena životinja napala, otkinula mu stopalo, a teže povrede nanela po celom tijelu.

Kako saznajemo, poljoprivrednik je u stabilnom stanju i smešten je na intenzivnoj njezi u banjalučkom Kliničkom centru. Pod nadzorom je lekara zbog opasnosti od infekcije. Ekipa Dnevnog avaza juče je posetila Gačanina Blažu Grkovića u njegovom selu Vrba. I on se pre nešto više od šest godina, slično kao i Novo, uhvatio ukoštac s medvedom. Blažo je tada životinju ubio golim rukama.

"Ne znam čoveka, ali mi ga je žao. Znam kroz šta prolazi, a i kroz šta će prolaziti kada se oporavi. Stići će ga razne priče, a verovatno i suđenje, kao što je meni bilo. Kada se oporavi, nastaju problemi, gonit će ga zakon kao što je i mene. Nije ni svestan šta će ga sve snaći za kratko vrijeme", priča Blažo.

Kaže da je Tomić samo branio svoju letinu i imanje. I pre je, kaže, govorio i da nije medved kriv, nego onaj ko ga štiti, a to je država.

"Kaže da je nedostatak divljeg voća, nema malina, jagoda, krušaka... Medvedi su gladni i moraju se približavati naseljima. Šta će on, ne može gladan i mora praviti štetu", kaže Blažo. To je, priča nam, pokušao da obasni i u sudu, kada je njemu suđeno zbog toga što je ubio medveda.

"Na konstataciju da je medved zaštićen, pitao sam da li znaju da medved ne može živeti od vazduha. Ako ga već misle štititi, zašto ga ne hrane kao nekad", ističe Blažo. "Kada sam dobio poziv na sud da platim 20.000 KM za medveda, pitao sam zašto da to platim. Ko će meni nadoknaditi štetu koju je napravio", ispričao nam je Grković.

Kurir.rs/Avaz.ba Foto: Avaz.ba

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...