MIGRANTSKA KRIZA IM PRAVI PROBLEME: Granična policija BiH ne može da zaštiti granice svoje države, nedostaje joj oko 1.000 službenika!
Foto: AP

teška situacija

MIGRANTSKA KRIZA IM PRAVI PROBLEME: Granična policija BiH ne može da zaštiti granice svoje države, nedostaje joj oko 1.000 službenika!

Bosna i Hercegovina -

Direktor Granične policije BiH Zoran Galić upozorio je da ta služba ne može sama da štiti granicu BiH i da joj nedostaje oko 1.000 službenika kako bi se uspešno nosila s migrantskom krizom.

On je, u intervjuu za današnji Dnevni avaz, istakao da su uprkos tome graničari od početka godine u saradnji s drugim policijskim agencijama uspeli da spreče ulazak više od 7.000 ilegalnih migranata.

Prema njegovim rečima, u rešavanje migrantske krize u BiH treba da se aktivnije uključe ne samo domaće nego i međunarodne nadležne institucije i agencije, od kojih se očekuje i materijalna i finansijska pomoć.

foto: EPA/FEHIM DEMIR

Galić je naveo da Granična policija BiH ima 2.051 službenika, dok susedna Hrvatska ima oko 6.000 graničnih policajaca, s tim da zemlje EU imaju daleko bolju i kvaliteniju opremu od one koja se koristi u BiH.

On je poručio da Graničnoj policiji, pored ostalog, nedostaje oprema za praćenje u dnevnim i noćnim uslovima, različite vrste senzora i radarskih sistema za otkrivanje ilegalnih prelaza, dronovi, specijalna vozila i mobilna oprema za pristup bazama podataka s ciljem identifikacije migranata u graničnom pojasu.

foto: AP

Galić je naveo da, osim graničnih policajaca, granicu BiH čuva i 15 službenika Agencije za istrage i zaštitu BiH, 28 pripadnika Direkcije za koordinaciju policijskih tela BiH i 84 službenika Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske, i dodao da se kontrola granice sprovodi na 83 međunarodna granična prelaza.

On je naglasio da je među ilegalnim migrantima najveći procenat ekonomskih, a prema državljanstvu, najviše je Pakistanaca, Iračana, Sirijaca, Iranaca i Avganistanaca.

Kurir.rs/Tanjug

Foto: AP

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track