Najnovije vesti

DODIK UPOZORAVA: Za mesec dana Savet ministara ili duboka kriza!
Foto: Profimedia

ROK

DODIK UPOZORAVA: Za mesec dana Savet ministara ili duboka kriza!

Bosna i Hercegovina

BANJALUKA - Srpski član Predsedništva BiH i predsednik SNSD-a Milorad Dodik izjavio je da je uveren da će, ako bude političke volje, za mesec dana biti formiran Savet ministara.

"Uveren sam da ćemo, ako bude političke volje, za mesec dana sve završiti. Kad smo potpisivali principe, dogovorili smo da ćemo u narednih nekoliko dana pripremiti sve, od imenovanja kandidata u parlament, postoji parlamentarna većina. U parlamentu ima prostora da se to odugovlači, ali je SNSD-u, HDZ-u i SDA stalo da se nastavi evropski put, a za to nam treba da se formira Savet ministara. Rok je 30 dana. Videćemo, imamo i druge načine. Ne bude li ispoštovan dogovor, to znači da BiH ulazi u duboku krizu", rekao je Dodik za Nezavisne.

On je naveo da su odugovlačenja formiranja Saveta ministara bila nepotrebna i da je uvažavanje izborne volje naroda iznad svakog pitanja, te da je političko Sarajevo nametnulo veštačku priču jer je kalkulisalo sa stvaranjem njihovog širokog bloka.

"Atmosfera među njima početkom ove godine bila je konfuzna i nije se znalo ko ima dominantnu političku snagu za predstavljanje Bošnjaka na nivou BiH. Prvo smo formirali Predstavnički dom BiH, međutim, blokade su krenule. Onda smo mi, kada smo videli da SDA kalkuliše, blokirali rad Predstavničkog doma, a i jasan stav EU je pokazao da neki ne mogu da nastave sa blokadama i da treba što prije formirati vlast na nivou institucija BiH", rekao je Dodik i dodao da su evropski zvaničnici podržali Sporazum.

Kada je reč o kritikama opozicije, Dodik kaže da SNSD ovim sporazumom nije nikoga izdao i da je jasan stav Srpske o NATO.

"Samo ću podsetiti da postoji odluka Narodne skupštine Republike Srpske o Rezoluciji o vojnoj neutralnosti, a da su ovi iz opozicije sedeli i još sede u Savetu ministara i da su dozvolili da prođu mnoge odluke koje nisu dobre za Republiku Srpsku pa, između ostalog, i realizacija Godišnjeg nacionalnog plana za NATO, ali i Strategija spoljne politike, koja uključuje NATO. Kada je reč o Sporazumu, a kada govorimo o izdajama, izdali smo one koji su nas ranije izdali u ovakvim sporazumima, jer su očekivali da će nešto uraditi", naveo je on.

Na pitanje da li je tačna priča koja se pojavila u javnosti da će BiH poslati Godišnji plan za NATO, uključujući samo civilni aspekt, a ne i vojni, "kao što stoji u planu koji je već sačinjen", Dodik je rekao da o tome nije ništa dogovarano, da treba sporazum i principe koji su potpisani pročitati onako kako piše.

foto: Printscreen RTRS

Zoran Tegeltija

"Vuk Karadžić je rekao: 'Čitaj kao što je napisano'", dodao je Dodik. On je istakao da će evropski put BiH biti intenziviran čim se formira Savet ministara, jer je to pitanje o kojem postoji konsenzus svih u BiH. Dodik je rekao da je ime predsjedavajućeg Savjeta ministara već poznato.

"Ime predsedavajućeg (Zoran Tegeltija) je poznato već odavno. Sada sledi procedura, pa ćemo videti. Kao koalicija ćemo, posle imenovanja kandidata za predsedavajućeg Saveta ministara, koje će izvršiti Predsedništvo BiH, ponovo razgovarati o učešću u strukturama na nivou BiH", kazao je Dodik.

Kurir.rs/RTRS

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...