MEKTIĆ ISPROZIVAO HRVATSKU POLICIJU: Vi zlostavljate migrante!
Foto: EPA/FEHIM DEMIR

migrantska kriza

MEKTIĆ ISPROZIVAO HRVATSKU POLICIJU: Vi zlostavljate migrante!

Bosna i Hercegovina -

Ministar za bezbednost Bosne i Hercegovine Dragan Mektić ponovio je danas optužbe na račun hrvatske policije zbog kršenja međunarodnog prava i bilateralnih sporazuma prisilnim vraćanjem ilegalnih migranata u BiH, koje, kako je naveo, pri tome zlostavlja. To je, kako je naveo, slučaj i sa 18 povređenih migranata pronađenih juče u okolini Velike Kladuše.

"Prema informacijama kojima raspolažemo i kako su nam migranti ispričali, hrvatska policija ih je juče kod Velike Kladuše fizički zlostavljala, upotrebljavala prisilu i onda ih dovela na vrlo nepristupačan teren gde ih je praktično naterala da se niz jednu vrlo strmu liticu vraćaju u BiH", rekao je Mektić, prenosi Index.hr.

On je naveo da je u toku istraga kako bi se utvrdilo da li su hrvatski granični policajci proterujući ilegalne migrante povredili teritorijalni integritet BiH tako što su prešli na njenu teritoriju i dodao da postoje indicije da se i to dogodilo.

Mektić je naglasio da će ministarstvo sastaviti izveštaj o tom slučaju i poslati ga Predsedništvu BiH jer je, kao je rekao, reč o međudržavnom problemu u odnosima s Hrvatskom.

Portal Klix.ba objavio je juče da su pripadnici Granicne policije Hrvatske nezakonito upali na teritoriji Bosne i Hercegovine kako bi prebacili 18 povređenih migranata u BiH.

Sinoć je 18 povređenih osoba za koje se sumnja da su migranati pronađeno na teritoriji opštine Velika Kladuša.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Unsko-sanskog kantona i Granična policija BiH potvrdili su da se incident dogodio, ali nisu želeli da daju detaljnije informacije.

(Kurir.rs/Tanjug/Foto: EPA/FEHIM DEMIR)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track