GEST SRBINA IZ BANJALUKE DIRNUO MUSLIMANE: 27 godina čuvao Kuran, pa ga na Kurban-bajram vratio vernicima
Foto: Avaz.ba

vratiće ga u džamiju

GEST SRBINA IZ BANJALUKE DIRNUO MUSLIMANE: 27 godina čuvao Kuran, pa ga na Kurban-bajram vratio vernicima

Bosna i Hercegovina -

Kuran iz džamije u banjalučkom naselju Vrbanji, jedini sačuvani pisani trag nakon rušenja ove bogomolje u proteklom ratu, biće vraćen tamo gde pripada i to nakon što se javio čovek koji ga je čuvao proteklih godina.

Srbin iz Banjaluke, koji je želeo da ostane anoniman, 27 godina čuvao je ovaj primerak Kurana koji je pronašao nakon rušenja vrbanjske džamije 1993. godine.

Na Kurban bajram vratio ga je potpredsedniku Saveza za bolju budućnost Admiru Čavki, koji takođe živi u Vrbanji.

"Spletom niza okolnosti ova časna knjiga je došla u ruke Banjalučanina koji ju je sve ove godine čuvao u svom domu. Bolji poklon povodom Kurban-bajrama nismo mogli dobiti. U svakom zlu vremenu postoji oni koji drugačije razmišljaju. Počastvovan sam činjenicom da je vraćen upravo u moje ruke", rekao je Čavka.

Gest Banjalučanina posebno je dirnuo mnoge vernike i pokazuje da i u najgorim vremenima ima dobrih ljudi, koji vole svoje i poštuju tuđe.

"Danas je izražena nada da ovaj primer neće biti usamljen, jer on svedoči o toleranciji i suživotu, koji su oduvek krasili prostore ove zemlje. Ovo je dokaz da možemo da živimo zajedno i da se ne gledamo sa mržnjom", istakao je Čavka.

On ističe da će Kuran vratiti tamo gde mu je i mesto - u Vrbanjsku džamiju.

Kurir.rs/Avaz.ba Foto: Avaz.ba

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track