Najnovije vesti

ISPLIVALI DOKAZI DA HRVATSKA POLICIJA MALTERTIRA MIGRANTE: U oktobru pucali na njih u pograničnom području sa BiH
Foto: Profimedia

migrantska kriza

ISPLIVALI DOKAZI DA HRVATSKA POLICIJA MALTERTIRA MIGRANTE: U oktobru pucali na njih u pograničnom području sa BiH

Bosna i Hercegovina
18:22h

Ministarstvo unutrašnjih poslova Unsko-sanskog kantona (MUP USK) dokumentovalo je da je policija Hrvatske u oktobru prošle godine iz vatrenog oružja pucala u pograničnom pojasu sa BiH kod Velike Kladuše, gde je potom nadjeno 27 migranata.

U policijskom izveštaju koji je objavio sarajevski portal "Žurnal", navodi se da je policiji 15. oktobra prošle godine prijavljeno da je u graničnom pojasu, u mestu Glinica-Poljana, na području Velike Kladuše, pucano iz vatrenog oružja u pravcu porodičnih kuća koje su u neposrednoj blizini granice BiH i Hrvatske.

U izveštaju je navedeno da se Merima Čuturić obratila policiji i prijavila da su hrvatski policajci pucali u pravcu njene kuće, te da je jedan metak pogodio prikolicu traktora.

Sa njom je, kako se navodi, bio i njen maloletni sin. Pripadnici MUP-a USK-a izašli su odmah na uvidjaj, gde su u neposrednoj blizini zatekli 27 migranata.

Deo migranata je odmah saslušan u prisustvu predstavnika UN-a.

U policijskom izvještaju je navedeno da su migranti ispričali da su "dovezeni u dva velika transportna policijska vozila u njima nepoznato mesto".

"Devet uniformisanih policajaca, od kojih jedna žena, zlostavljali su ih i tuklii, i to kundacima pušaka, drškama pištolja, a zatim su policajci uperili oružje u njihovom pravcu i pucali u vazduh, nakon čega su (migranti) pobegli na teritoriju BiH", navedeno je u policijskom izveštaju.

Pošto je za njima zapucano, migranti su došli pred kuću Merime Čuturić koja je u svom iskazu sve to i potvrdila. Policija je u blizini njene kuće zatekla migrante i fotografisala ih. MUP USK-a je o tom slučaju obavestio dežurnog tužioca u Bihaću koji ih je uputio na Graničnu policiju BiH. 

Direktor Granične policije BiH Zoran Galić potvrdio je za "Žurnal" da su oni obavešteni o tom slučaju, te da su ga prosledili Tužilaštvu BiH.

"Pošto nismo uspeli naći zrno, u Tužilaštvu su nam rekli da se to ne može tretirati kao incident", kazao je Galić.

Granična policija BiH je prosledila informaciju Ministarstvu bezbednosti BiH, koje je putem Ministarstva spoljnih poslova BiH zatražilo objašnjenje Hrvatske.

U odgovoru Ministarstva spoljnih poslova Hrvatske 20. maja ove godine navedeno je da o tom slučaju nema službenih saznanja, niti je takav dogadjaj uopšte zabeležen.

Novinari "Žurnala" su prošle sedmice, kako je navedeno u tekstu, posetili mesta na kojima hrvatska policija ilegalno ubacuje migrante na teritoriju BiH i na dve lokacije našli čaure pištoljske municije.

(Kurir.rs/Beta/Foto: Profimedia)

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...