KO JE PREVARIO DEČAKA IZ BRODA: Mediji tvrde da NASA nije prihvatila projekat lansiranja nano satelita, roditelji ogorčeni najavili tužbu (VIDEO)
Foto: Screenshot/CDM

sreća kratko trajala

KO JE PREVARIO DEČAKA IZ BRODA: Mediji tvrde da NASA nije prihvatila projekat lansiranja nano satelita, roditelji ogorčeni najavili tužbu (VIDEO)

Bosna i Hercegovina -

Lista na kojoj je navedeno da je projekt Dejana L. iz Broda prihvaćen za lansiranje nanosatelita je fabrikovana, potvrdila je Nezavisnim Ane Svit, izvršna direktorka Programa za lansiranje NASA, koja je raspisala konkurs na koji se taj dečak navodno prijavio.

Njoj su Nezavisne prosledile listu koju je porodica dečaka objavila na Fejsbuk profilu, a za koju tvrde da dokazuje da je projekt Dejana L. prihvaćen.

"Nažalost, lista koju ste mi poslali, koja počinje s brojem 9-21, pomalo liči na listu izabranih projekata Inicijative za lansiranje nanosatelita, ali verujem da je ta stranica falsifikovana od strane trećeg lica. Inicijativa pruža prilike za projekte nanosatelita organizacijama iz SAD. Projekti van SAD ne mogu biti podneseni u okviru Inicijative", rekla je Svitova.

Dodala je da Međunarodna svemirska stanica nudi mogućnosti za razmeštanje neameričkih satelita, ali da se tu ne radi o projektu koji je deo ove inicijative NASA, već da bi se trebalo obratiti Evropskoj svemirskoj agenciji.

U NASA su rekli da im se Dejan može obratiti, da će im biti drago da ga saslušaju i da mu prosledimo kontakte.

Nakon što smo to uradili, dečakova porodica je tvrdila da je mejl adresa koju smo im poslali lažna, posle čega smo im preporučili da odu na internet stranicu NASA i odatle kontaktiraju gospođu koja je izrazila spremnost da se čuje s dečakom.

Ono što i dalje ostaje nejasno, s obzirom na to da se radi o veoma sofistifikovanoj prevari, je ko je dečaka i njegovu porodicu obmanuo na ovaj način i kako se zvanične institucije koje su primile dečaka nisu raspitale o autentičnosti projekta koji je Dejan navodno dobio i koje su trebale da finansiraju.

Takođe, ostaje i pitanje da li je neka zvanična institucija već dala finansijska sredstva te da li u ovoj prevari ima elemenata krivičnog dela.

Dejanova majka Dijana Ždrnja tvrdi da je njen sin zaista dobio ovaj projekat od

NASA te da smo mi objavili lažnu priču, zbog koje je najavila podnošenje krivične prijave protiv novinara i Nezavisnih.

"Bez dokaza, napisi da je ovo laž neće proći bez suda, jer to nije mala stvar. Pompu nećete stvarati na maloletnom dečaku. Kontaktirajte gospodina Dalasa iz NASA koji ima celu listu, čak i komsija iz Zagreba! Svaki napis da je reč o laži o ovome, bez potkrijepljenih činjenica i dokaza, ići će na sud", napisala je Ždrnja u poruci Nezavisnim.

Ždrnja je na svom Fejsbuk profilu objavila je i listu s imenima na kojoj je i ime njenog sina, čime je htela dokazati da je prihvaćen za projekat.

Međutim, njegovo ime se ne nalazi na listi učesnika projekta. Naime, na listi NASA spisak s preporukama integralnih prioriteta za 2018. godinu završava se rednim brojem 9-21, pod kojim je naveden učesnik Tehedsat-10 iz NASA Ames istraživačkog centra, a nosilac projekta je Markus Murbah. Na spisku Dijane Ždrnje nakon ovog imena pod rednim brojem 9-22 nalazi se ime njenog sina, a iza Dejana se nalazi još nekoliko imena. Takođe, sa NASA spiska vidi se da su svi dobitnici projekta isključivo iz SAD.

Inače, radi se o projektu koji je objavljen u avgustu prošle godine, a zaključen je 20. novembra 2018. Prema propozicijama, pravo na prijavu imale su neprofitne organizacije i obrazovne institucije akreditovane u SAD, a projekat je pokrenut s ciljem kako bi se na NASA lansiranjima u svemir u periodu od 2019. do 2022. godine našlo mesta i za minisatelite manjih organizacija.

Prema pravilima projekta, radi se o satelitima veličine 10x10x11 centimetara, mase između 12 i 14 kilograma. NASA obezbeđuje troškove lansiranja, koji iznose oko 300.000 dolara po satelitu, a ostatak bi trebalo da snosi institucija koja je podnijela aplikaciju i njeni sponzori.

Kurir.rs/Nezavisne

Foto: Screenshot

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track