BIH KREĆE U JAČU BORBU PROTIV KORUPCIJE: Priprema se nova strategija, a evo šta će sve da se promeni
Foto: Profimedia

korupcija

BIH KREĆE U JAČU BORBU PROTIV KORUPCIJE: Priprema se nova strategija, a evo šta će sve da se promeni

Bosna i Hercegovina -

Nova Strategija za borbu protiv korupcije u Bosni i Hercegovini sadržavaće pojačane mere aktivne represije i prevencije. Nova Strategija za borbu protiv korupcije trebalo bi da bude završena do decembra i bude upućena na razmatranje Savetu ministara BiH.

Buduća strategija za period od 2020. do 2024.godine, predviđa i uključivanje celokupne društvene zajednice u borbu protiv korupcije. Rad na tom dokumentu počeo je u Banjaluci dvodnevnim sastankom predstavnika državne Agencije za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije (APIK), predstavnika antikorupcijskih tela na drugim nivoima, nevladinih organizacija i eksperata.

Direktor APIK Hasim Šabotić izjavio je novinarima da je namera da se uvede borba protiv korucije u privatnom sektoru, i "sektorska borba" protiv korupcije, s obzirom na ustavne nadležnosti BiH.

Po njegovim rečima, postojeća Strategija za borbu protiv korupcije je "dobro strukturisana", ali "nije dovoljno sprovedena" niti je dala "posebne rezultate", pre svega "zbog ljudskog faktora".

Ako u narednoj godini ne bude većih rezultata borbe protiv korupcije, dodao je Šaborić, biće "neophodno javno reći ko je kriv".

Izvršna direktorka "Transparensi Internešnela BiH" (ITBiH) Ivana Korajlić navela je da je postojeća Strategija dala rezutate "samo na tehničkom nivou" i da ta organizacija insistira da se najpre otklone nedostaci na koje je ukazala još važeća strategija.

"Suštinski efekti koje bi građani mogli videti, u smislu smanjenja i sprečavanja korupcije su izostali. Očekujemo da će se time baviti naredna strategija i da će podrazumevati mnogo više mera i konkretnijih aktivnosti za unapređenje zakonskog okvira na svim nivoima, te povećanja kontrole nad svim procesima, od imenovanja, zapošljavanja, raspodele budžetskih sredstava i jačanja institucija koje sprovode antikorupcione zakone", naglasila je Korajlić.

Ona je ocenila da će u BiH biti moguće procesuiranje tzv. velikih slučajeva korupcije tek kada pravosuđe bude nezavisno.

Vođa tima projekta Evropske unije IPAK, Zoran Jačev rekao je da je "neophodno uključiti sektorski pristup u borbi protiv korupcije, što znači konkretne mere u zdravstvu, obrazovanju, u oblastima koje najviše brinu građane".

(Kurir.rs/Beta/Foto: Profimedia)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track