DODIK OTVORIO DANE SRPSKE U SRBIJI: Mi smo jedno i uvek ćemo biti jedno, ne mogu nas zaustaviti ni teški politički okršaji (VIDEO)
Foto: RTRS, Printscreen YT

7 dana u 21 gradu širom srbije

DODIK OTVORIO DANE SRPSKE U SRBIJI: Mi smo jedno i uvek ćemo biti jedno, ne mogu nas zaustaviti ni teški politički okršaji (VIDEO)

Bosna i Hercegovina -

Manifestacija "Dani Republike Srpske u Srbiji" otvorena je večeras kulturno-umetničkim programom u Narodnom pozorištu u Beogradu, a manifestaciju je zvanično otvorio član Predsedništva BiH Milorad Dodik koji je poručio da su ovo dani jednog naroda, kulture i vere.

"Deo smo jednog naroda, kulture i vere, jedne bliskosti po kojoj izgleda da se mnogo dobro poznajemo, a nikad nije dovoljno da se dodatno upoznamo i saznamo više o nama. To je smisao ovih dana i dolazaka iz Republike Srpske u Srbiju", rekao je Dodik na otvaranju manifestacije.

Predložio je da se pokrene inicijativa o tome da se ubuduće manifestacija umesto "Dani Srpske u Srbiji" zove "Dani Srpske iz Srbije", jer je, kaže, to jedinstvo koje građani Srpske i Srbije moraju da neguju.

foto: Youtube/Printscreen

"Mi smo jedno i uvek ćemo biti jedno. Ne mogu nas zaustaviti ni teški politički okršaji koje vodimo u Srpskoj, u gotovo neprijateljskom okruženju, već 20 godina. Borimo se za svoj politički status i autonomiju koju smo stvorili, a zbog čega se narod žrtvovao u vreme građanskog rata u BiH", poručio je Dodik.

Smatra da je malo naroda u svetu koji su izdržali takve pritiske međunarodnih faktora koji su pokušavali da, kako kaže, skrnave osnovne vrednosti i dogovore iz Dejtona, a u cilju stvaranja unitarne BiH u kojoj nije bilo mesta za Srbe.

"Srbi su naučili da samo borba za slobodu podrazumeva borbu za državu i tamo gde nismo imali državu, nikada nismo ni imali slobodu, a o tome najbolje govori status našeg naroda u zemljama bivše Jugoslavije", ukazao je Dodik.

Kaže da je Republika Srpska danas slobodna zajednica srpskog naroda i drugih naroda koji tu žele da žive.

"Danas smo jedina održiva zajednica u BiH, jedina sama koja bi mogla da nastavi, jer sve što tamo postoji ne može da egzistira - ni BiH, ni Federacija, ni kantoni. Republika Srpska ima sve - teritoriju, narod koji tu državu hoće, vlast koju taj narod bira i sve kriterijume da se međunarodno verifikuje u status države, osim volje nekih velikih, ali i ta volja može biti promenljiva", podvukao je Dodik.

Poručio je da se građani RS moraju naoružati strpljenjem i željom kako bi došli do realizacije jednog cilja koji je, kako kaže, u njihovim dušama - jedinstvo, u svakom smislu, sa Srbijom.

foto: Youtube/Printscreen

Dodik je ocenio da se Srbija politički i ekonomski danas nalazi na dobrom putu i zahvalio predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću na pomoći koju pruža Republici Srpskoj.

Kaže da Srbija u saradnji sa Srpskom, a na inicijativu srpskog predsednika, realizuje projekte iz budžeta Srbije u sve 63 opštine u Srpskoj i u još četiri opštine u Federaciji.

Šef Predstavništva Republike Srpske u Srbiji Mlađen Cicović kaže da će za vreme manifestacije biti predstavljena privreda, nauka, kultura i umetnost Republike Srpske, ali i snažna veza između Srbije i RS.

"Ovom manifestacijom Srpska slavi svoju slobodu", poručio je Cicović i kazao da će program biti posvećen šestorici velikih umova Srbije kao zahvalnost za postojanje srpske zemlje, naroda i jezika.

Izaslanik patrijarha Irineja, episkop Stefan, ističe da se manifestacija ove godine održava u godini jubileja - osam vekova samostalnosti Srpske pravoslavne crkve, dodajući da je to dobra prilika da se prisetimo naših istorijskih izvora.

"Sa pravom možemo biti ponosni na naše duhovnike, učitelje, državnike koji su postavili temelj srpske duhovnosti, kulture i državotvornosti. Naša je obaveza da sačuvamo i učvrstimo tekovine njihovog rada, a snažna matica, stabilna Republika Srpska i složna dijaspora jesu znaci da smo na dobrom putu", rekao je episkop.

Manifestacija "Dani Republike Srpske u Srbiji" trajaće sedam dana, do 10. septembra, i za to vreme biće održano 24 programa u 21 gradu u Srbiji.

Kurir.rs/Tanjug Foto: RTRS

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track