DODIK POSLAO PORUKU NATO: Nemojte da nas pozivate u članstvo
Foto: AP

jasno

DODIK POSLAO PORUKU NATO: Nemojte da nas pozivate u članstvo

Bosna i Hercegovina -

Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik pozvao je danas NATO da odbaci odluku o davanju Akcionog plana za članstvo BiH da ne bi, kako je rekao, bili glavni razlog nefunkcionisanja institucija u toj državi.

Dodik, koga su bošnjački i hrvatski kolega u Predsedništvu BiH, Šefik Džaferović i Zeljko Komšić, označili kao glavnog krivca za neuspeh sporazuma, koji su 5. avgusta potpisali lideri tri stranke - SDA, SNSD i HDZ BiH, kaže da Republika Srpska nikada nije rekla da ne treba sarađivati sa NATO.

"Imamo određeni oblik saradnje, mi razumemo šta je ta velika vojna integracija i spremni smo da sarađujemo na nivou na kojem Srbija sarađuje po tom pitanju. Prejudicirati članstvo je apsolutno nešto što je nametnuto", rekao je Dodik novinarima u Trebinju, prenela je RTRS.

Ne beži, kaže, od razgovora sa komesarom EU za evropsku politiku susedstva i pregovore o proširenju Johanesom Hanom.

Spreman je, kazao je, da sa Hanom razgovara i kaže šta hoće, a šta neće, ali ističe da je nemoguća dimenzija u kojoj se unapred nameće šta ko treba da prihvati.

"Prvo treba izabrati Savet ministara. Ja nemam ništa protiv da se na novi Savet ministara stavi dokument koji će se zvati kako god hoće i da Savet ministara o tome odlučuje, ali da neko unapred govori šta treba da odluči taj savet, to je neko drugo pitanje i to je nemoguće", rekao je Dodik.

Ukazao je da je sve to bespotrebno i ide na štetu BiH.

Kurir.rs/Tanjug

Foto: AP

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track