ŠPIRIĆ UPOZORAVA: Ako se stavovi aktuelnih političara i mudžahedina poklapaju, u većem smo problemu nego što se misli! Stvara se šerijatska država!
Foto: Youtube prtscr / RTRS

problem u bih

ŠPIRIĆ UPOZORAVA: Ako se stavovi aktuelnih političara i mudžahedina poklapaju, u većem smo problemu nego što se misli! Stvara se šerijatska država!

Bosna i Hercegovina -

Zamenik predsedavajućeg Doma naroda parlamenta BiH Nikola Špirić ocenio je da se u BiH razvija koncept šerijatske države koja nastoji da uništi sve demokratske tekovine od Dejtona do danas.

Ocenivši da u BiH postoji koncept šerijatske države u kojoj se brišu demokratski proncipi i moć se koncentriše u jednom čoveku i partiji, Špirić je objasnio da se koalicija oko SDA formirala na savazu protiv političkih predstavnika Srba i Hrvata te da se metodama ucena sprečava formiranje vlasti i napretka BiH.

"Naravno da jedinica odreda "El mudžahid" nije ratovala za Bošnjake da bi podrazumevala učešće Srba i Hrvata u vlasti. Valjda su oni tada videli neku drugu državu. Samo je pitanje da li se njihovo viđenje podudarilo sa sadašnjim političkim strukturama. Ako jeste, mi smo u većem problemu nego što se misli. Ako nisu neka kažu da nisu" rekao je Špirić.

On je istakao da se 25 godina nakon Dejtona i postizanja mirovnog sporazuma došlo u situaciju da postoje ljudi koji istovremeno vrše zakonodavnu i izvršnu vlast.

"To naprosto nije koncept koji BiH može da izdrži, bez obzira koliko se na tome insistiralo", naveo je Špirić.

foto: Youtube prtscr / RTRS

Kada je reč o formiranju vlasti na nivou BiH, Špirić naglašava da što se tiče Stranke nezavisnih socijaldemokrata (SNSD), to može biti učinjeno već sutra.

"Ali postoje dodatna uslovljavanja koja su nas i nakon 11 meseci posle izbora udaljili jedne od drugih", kazao je Špirić.

Dodao je da se stvara privid nekakvog partnerstva.

"Da smo partneri imali bismo konstituisanu vlast. SDA javno govori da smo partneri, a tajno podržava one koji su izgubili izbore pre 11 meseci. Ovde je veliki problem to što se pokušava delegitimisati biračka volja građana Republike Srpske. Prema izbornom zakonu, BiH nije izborna jedinica, nego su entiteti izborne jedinice i za parlament BiH i za Predsedništvo BiH", naveo je Špirić.

Kurir.rs / Tanjug, RTRS

Foto: Youtube prtscr / RTRS

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track