Najnovije vesti

DODIK: Deklaracija SDA je poziv na raspad BiH, ali Srpska ima odgovor! (VIDEO)
Foto: printscreen YT

OZBILJNO UPOZORENJE

DODIK: Deklaracija SDA je poziv na raspad BiH, ali Srpska ima odgovor! (VIDEO)

Bosna i Hercegovina

BEOGRAD - Deklaracija Stranke demokratske akcije Bakira Izetbegovića poziv je na definitivni raspad Bosne i Hercegovine iza koga stoje bošnjačke stranke, kaže srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik.

 

Dodik je kazao za RTS navodi da je ta Deklaracija nastavak Islamske deklaracije Alije Izetbegovića i da Republika Srpska ima spreman odgovor.

 

On je naveo da je činjenica da u SDA žele Bosnu i Hercegovinu u kojoj bi oni većinski odlučivali o svemu i u kojoj bi prilagodili sebi organizaciju. To je, dodaje, iluzija koja se održava godinama i koja je sada definitivno i konkretno napisana u deklaraciji.

foto: Printscreen YouTube/RTRS

"Ono što rade je direktan poziv na destabilizaciju BiH i urušavanje osnovnih principa", istakao je Dodik i podsetio da je u Islamskoj deklaraciji jasno navedeno da, kada muslimani postanu većina, treba da urede državu po šerijatskim pravima. Kaže i da se dobar deo građana radikalizovao i učestvovao u ratu u Siriji, a kaže i da je Islamska država u Siriji delovala na bazi Islamske deklaracije Alije Izetbegovića.

 

Dodik ističe da svi u Republici Srpskoj odbijaju bilo kakvu mogućnost da se BiH održi mimo dva entiteta i tri konstutivna naroda. Na pitanje da li deklaracija SDA ima podršku van BiH, Dodik je rekao da sigurno ima u nekim krugovima, ali ne u onim koji su racionalni i koji poznaju situaciju u BiH, jer se oni sigurno plaše razvoja događaja.

foto: Printscreen YT

Srpski član predsedništva BiH kaže da Republika Srpska želi da se održi mir i da će se ponašati u skladu sa tim, ali upozorava da je sada legalizovano da politički procesi koje vode druga dva naroda mogu da budu legitimisani sa stanovišta bilo kakvih zahteva.

 

Dodik je naveo da će odgovor RS biti sistematičan i da pokušava da objedini sve političke snage u RS. Kaže i da će predložiti opoziciji koja je u vlasti u BiH, da napusti partnerstvo sa SDA i da se ne prihvataju nikakvi razgovori sa tom strankom.

 

"SNSD će se sigurno pridržavati dogovora", porucio je Dodik i naveo da se SDA doveo u poziciju u kojoj niko od Srba i Hrvata neće sa njima da radi, što je pat pozicija koja više liči na raspad BiH nego na očuvanje ustavnog poretka.

Kurir.rs/Tanjug

 

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...