ŠOK ZAOKRET! SDA SPREMNA DA ODUSTANE OD ANP? Bošnjačka partija smanjila doživljaj posle žestokih reakcija iz Republike Srpske
Foto: Printscreen YouTube/RTRS

USTUPCI

ŠOK ZAOKRET! SDA SPREMNA DA ODUSTANE OD ANP? Bošnjačka partija smanjila doživljaj posle žestokih reakcija iz Republike Srpske

Bosna i Hercegovina -

SARAJEVO - Pošto je Programska deklaracija SDA, kojom se traži ukidanje entiteta, izazvala žestoke reakcije u Republici Srpskoj, kao i najave da nijedna stranka iz Srpske neće ući vlast sa SDA, u vrhu najveće bošnjaćke partije navodno su spremni za ustupke.

Izvori bosanskog portala Insajder.in tvrde da su zbog navedenih razloga u SDA sada spremni da odustanu od insistiranja na slanju Godišnjeg nacionalnog programa (ANP) u sedište NATO u Briselu, kako bi vlast na nivou BiH bila što pre formirana.

"U političkim kuloarima sve su glasnije priče o tome da SNSD pokušava da napravi novu većinu u Sarajevu kako bi iz vlasti na nivou BiH izbacili stranku Bakira Izetbegovića. U tim kombinacijama pominju se SDP, SBB, Naša stranka, DF. Pošto su već izgubili vlast u Sarajevskom kantonu, za SDA bi predstavljalo pravu katastrofu da budu izbačeni i iz vlasti na nivou BiH", ističu sagovornici portala.

Zbog toga su, kako kažu, u vrhu najveže bošnjačke partije sada spremni na maksimalne ustupke SNSD-u kako bi ostali u igri za ulazak u Savet ministara BiH.

"Rukovodstvo SDA od ponedeljka ozbiljno razmišlja o tome da popusti Dodiku po pitanju ANP-a, odnosno da usvajanje i slanje tog dokumenta u Brisel više ne postavljaju kao uslov za fomiranje vlasti na nivou BiH", tvrde izvori portala.

Kako se navodi u tekstu, vrh SDA je, posle podizanja ogromne medijske i političke bure zbog usvajanja kontroverzne deklaracije, potpuno zatvoren za javnost, a čelni ljudi te stranke nemaju nikakve kontakte s predstavnicima međunarodne zajednice i stranim ambasadama u Sarajevu.

Kurir.rs/Tanjug

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track