OEBS I INCKO KRITIKUJU SDA: Za promene potreban koncenzus, deklaracija je donela smo tenzije
Foto: Printscreen YouTube/N1

otvoreno

OEBS I INCKO KRITIKUJU SDA: Za promene potreban koncenzus, deklaracija je donela smo tenzije

Bosna i Hercegovina -

Misija Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) u Sarajevu saopštila je danas da deklaracija SDA ne doprinosi formiranju vlasti u toj državi, da su na Kongresu SDA hvaljene osobe odgovorne za ratne zločine, te da je za bilo kakve promene u Bosni i Hercegovini neophodan politički konsenzus.

U pisanom odgovoru Hrvatskom medijskom servisu o sadržaju nedavno usvojene Programske deklaracije SDA, prema kojoj se ta stranka zalaže za preuređenje BiH u Republiku BiH, OEBS ističe da bilo kakve ustavne promene u BiH zahtevaju široki politički konsenzus i delovanje u skladu sa Ustavom.

Ukazuje se da se na Kongresu SDA pohvalno govorilo o nekoliko optuženika za ratne zločine i ističe da svi u BiH moraju da poštuju nevine žrtve rata, a hvaljenjem onih koji su optuženi za ratne zločine čini se upravo suprotno, podrivaju se pomirenje i odnosi u zajednici.

I visoki predstavnik u BiH Valentin Incko osudio je odluku SDA da svoje viđenje budućnosti BiH formuliše na osnovu koncepta koji nije prihvatljiv za druge političke opcije, ističući da svaka promena unutrašnje organizacije mora biti rezultat dogovora.

"Nije konstruktivno što je ta stranka predočila takav koncept, znajući da će on izazvati negativne reakcije i stvoriti dodatne tenzije", istakao je visoki predstavnik, navodeći da “duboko žali zbog retorike nekih stranačkih zvaničnika na kongresu SDA, kojom su se veličali i slavili pojedinci optuženi za navodne zločine protiv nedužnih žrtava za vreme rata”.

Kurir.rs/Agencije

Foto: Printscreen YouTube/N1

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track