Najnovije vesti

GRAĐEVINCI IZ BiH U NEMAČKOJ DOŽIVELI HOROR: Nije što im je gazda dužan, već što ih je ponizila ambasada njihove zemlje!
Foto: Avaz.ba

gastarbajteri

GRAĐEVINCI IZ BiH U NEMAČKOJ DOŽIVELI HOROR: Nije što im je gazda dužan, već što ih je ponizila ambasada njihove zemlje!

Bosna i Hercegovina

"Otišli smo da zaradimo, da dostojno prehranimo porodice, ali u Nemačkoj smo bili i gladni i žedni. U Bosnu se vraćamo prevareni, bez marke", ispričali su za Dnevni avaz Zeničani Muamer Muračević i Delmin Omeragić.

Firma Power Montaža iz Zagreba poslala ih je na rad u „obećanu zemlju“. Radili su mesec i po i za svoj posao nisu plaćeni. Kako kažu Muračević i Omeragić, ostali su im dužni po 2.000 evra.

Imamo još kolega koji su isto zaglavili ovako, ostali su im dužni više od 1.500 evra. Oko petnaestak ljudi je „izvisilo“ i dovedeni su na ivicu propasti iako su pošteno radili svoj posao. Ko zna koliko su naših građana na ovaj način prevarili", rekao je Muračević.

Kad su hteli da se vrate u Zenicu naišli su na još veće probleme. Nisu imali ni za kartu nazad, pa su, kako kažu, ostali očajni i iscrpljeni u tuđoj zemlji.

Kontaktirali su nekoliko puta vlasnika firme, ali jedinu informaciju koju su dobili jeste da je vlasnik, navodno, umro.

"To nam je rekao njegov sin, kao i da on nema veze s firmom, iako u Privrednom registru Hrvatske, sin stoji, pored oca vlasnika, kao jedini zastupnik. Rekli smo mu da nemamo novca da se vratimo. Više nam se nije javljao na pozive", rekao je Muračević.

Pozajmili su novac od jednog čoveka iz Mrkonjić-Grada kojeg su upoznali u Nemačkoj kako bi kupili karte do Zagreba. Ni tu nije kraj njihovim mukama. Ponovo su se razočarali u Ambasadi BiH u Hrvatskoj kojoj su se obratili za pomoć.

"Ispričali smo šta nam se desilo, rekli da smo gladni i da nemamo novca da se vratimo u BiH. Rekli su nam da da nam ne mogu pomoći i rekli: Pokušajte stopirati do Zenice", ispričao je Muračević, dodavši da su naišli na dobrog vozača koji im je dao karte na poverenje.

Iz Avaza su kontaktirali smo i Ambasadu BiH u Hrvatskoj, ali još uvek nisu dobili odgovor. Kako nam je rečeno, proveriće sa otpravnikom poslova šta se tačno desilo i poslati Ministarstvu spoljnih poslova.

Kurir.rs/Abaz.ba

Foto: Avaz.ba

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...