Najnovije vesti

DODIK PORUČIO PRED SASTANAK SA VUČIĆEM: Srbija da garantuje postojanje Republike Srpske i tako pokažemo da su pretnje Izetbegovića prazne priče
Foto: Marina Lopičić

reakcija

DODIK PORUČIO PRED SASTANAK SA VUČIĆEM: Srbija da garantuje postojanje Republike Srpske i tako pokažemo da su pretnje Izetbegovića prazne priče

Bosna i Hercegovina

Od predsedika Aleksandra Vučića ću tražiti da Srbija u skladu sa Dejtonskim sporazumom garantuje postojanje Republike Srpske i tako pokažemo da su sve pretnje Bakira Izetbegovića prazne priče, rekao je srpski član predsedništva BIH Milorad Dodik uoči današnjeg sastanaka predstavnika RS sa Vučićem u Beogradu.

"Pokušaćemo politički da delujemo. Srbija je danas važna i stabilna i jedina može da garantuje mir, ali očekujemo da kao potpisnica Dejtonskog sporazuma garantuje i našu slobodu i postojanje Republike Srpske", rekao je Dodik za tv Prva zaključujući da više nije moguć rat u BiH, ali da je moguća odluka o samostalnosti RS.

Dodik je ponovio da je deklaracija SDA antidejtonska i antiustavna, pa kao takva ne može biti osnov za razgovore o bilo kakvom uređenju BiH.

"Reč o opštemuslimanskoj deklaraciji koja vodi ka tome da Republika Srpska treba da proglasi nezavisnost i ujedini se sa Srbijom." Prema njegovim rečima, svi u Srbiji bi trebalo da se okupe oko rukovodstva i predsednika Aleksandra

Vučića i učine sve da snažna Srbija izađe na međunarodni plan i bori se za rešavanje pitanja Kosova i Metohije u svom interesu.

"Vučić vodi dobru politiku za Srbiju i po pitanju Kosova i Metohije, koji podrazumeva potpunu zaštitu Srba i interesa države na tom prostoru. Jedna od tih varijacija rešenja koja se pominju može biti da čcetiri opštine sa severa pokrajine ostanu u Srbiji, ali bi to isto tako podrazumevalo i RS u sastavu Srbije. Ako je to rešenje, ja nisam daleko od toga", rekao je Dodik za TV Prva.

On je pitao kakav je smisao u tome da se odugovlači sa traženjem rešenja.

"Imamo tako velika goruća pitanja koja mogu imati globalni karakrter - Kosovo i Metohiju i BiH sa Republikom Srpskom. Zašto držati otvorena ta pitanja i dalje, umesto da ih završimo i usmerimo se na razvoj." Na pitanje sta misli o ideji da se svi problemi na Zapadnom Balkanu rešavaju u paketu, Dodik kaže da su pitanja Republike Srpske i KiM povezana, jer su suštinska pitanja srpskog naroda. "Primarno državno pitanje Srbije jeste Kosovo i Metohija, ali primarno nacionalno pitanje je RS u kojoj živi milion Srba".

Dodik je upozorio i da je velika opasnost za BiH povratak nekadašnjih boraca Islamske države iz Sirije, a prema podacima reč je o čak 500 bivših terorista i njihovih porodica.

Prema njegovim rečima, NATO je dva puta bombardovao srpski narod i za RS nije opcija priključenje Alijansi. S druge strane, Dodik ne isključuje saradnju sa tim vojnim savezom.

(Kurir.rs/Tanjug/Foto: Marina Lopičić)

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...