Najnovije vesti

CRNE PROGNOZE STRUČNJAKA: Evo zašto se tresu BiH i Albanija i zbog čega je Banjaluka u najvećoj opasnosti! (VIDEO)
Foto: EPA

VELIKO UPOZORENJE

CRNE PROGNOZE STRUČNJAKA: Evo zašto se tresu BiH i Albanija i zbog čega je Banjaluka u najvećoj opasnosti! (VIDEO)

Bosna i Hercegovina

SARAJEVO - Potres u Albaniji naveo je stručnjake, ali i građane BiH na razmišljanje ima li ovaj događaj veze sa učestalim potresima poslednjih meseci na području Bosne i Hercegovine, kojih je od početka godine bilo 44.

Prema zvaničnim podacima, samo od jula do septembra ove godine na području Tuzlanskog kantona zabeleženo je 14 potresa. Neki njih su bili vrlo neprijatni za stanovništvo.

Tlo u Albaniji je ove godine podrhtavalo 340 puta, a najjaci udar je bio jačine 5,8 stepeni po Rićteru i za sobom ostavio značajnu materijalnu štetu. Povređeno je više od 130 ljudi.

Seizmolozi kažu da je do potresa došlo pomeranjem afričke tektonske ploče, koja se proteže sve do Alpa.

"Ta afrička tektonska ploča diže naše planine godišnje centimetar ili dva, one rastu", pojašnjava Ivan Brlek, seizmolog Federalnog HMZ.

Međutim, potres u Albaniji nema veze sa učestalim podrhtavanjima tla u Bosni i Hercegovini, ističe struka. Od početka godine do ovog trenutka zabeležena su 44 potresa u BiH: osim onih 14 u oblasti Tuzle, epicentri su bili u mestima Gnojnica, Mramor, Srebrenik i Puračić. Najjači udari dosezali su i 4,7 stupnjeva po Rihteru.

foto: EPA

"Potrebno je izvesno vreme da se nakupi seizmička energija da dođe do oslobađanja te sizmičke energije", kaže Brlek.

U slučaju Tuzle seizmička energija sakupljala se više od 40 godina - od poslednjeg velikog potresa u Mramoru 1974. godine. Tlo se tada treslo jačinom 4,9 stepena po Rihteru. Najrazorniji potres u BiH izazvao je katastrofalne posledice u Banjaluci 1969. godine.

Četiri jaka potresa prethodila su glavnom udaru, 27. oktobra 1969. Jačina od 6,6 stepena po Rihteru bila je dovoljna da ubije 15 ljudi i povredi 1.117 osoba, a 86.000 stambenih jedinica bilo je uništeno.

"Banjaluka je na jednom veoma kompleksnom seizmičkom čvoru gde se ukrštaju dva raseda. I zbog toga može da dođe do jačih potresa kakav je bio 1969. godine. Hazard za Banjaluku je visok, jer se dogodio jednom takav zemljotres, i postoji mogućnost da se ponovno dogodi'', ističe Snježana Cvijić Amulić, seizmolog RHMZ RS.

Prema prognozi seizmologa, u BiH se u sljedećih 50 godina mogu očekivati potresi jačine do 7 stepeni Merkalijeve skale. Takvi potresi mogu izazvati materijalnu štetu, ali ne i ljudske žrtve.

Kurir.rs/Tanjug

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...