Najnovije vesti

NASTAVNIK IZ ZENICE OPTUŽEN ZBOG MITA PUSTIO SUZU: Mensuda suspendovali zbog tužbe, pre nego što su mu dali rešenje direktor popio OPASAN LEK
Foto: Avaz.ba

neočekivano

NASTAVNIK IZ ZENICE OPTUŽEN ZBOG MITA PUSTIO SUZU: Mensuda suspendovali zbog tužbe, pre nego što su mu dali rešenje direktor popio OPASAN LEK

Bosna i Hercegovina

Nastavnik biologije i tehničkog odgoja Mensud Hodžić iz Osnovne škole “Musa Ćazim Ćatić” u Zenici, područna škola u Blatuši, nakon 20 dana otkako je potvrđena optužnica Tužilaštva ZDK protiv njega za krivično delo primanje dara i drugih oblika koristi, danas je zvanično suspendovan.

Rešenje o privremenoj suspenziji uručeno mu je juče, a kako je obrazloženo, zbog teže povrede disciplinske odgovornosti prema Zakonu o osnovnoj školi Pravilnika o radu.

Esad Ćorović, direktor škole, izrekao je privremenu suspenziju do okončanja postpuka na sudu, a nakon kojeg će se odrediti dalji status nastavnika. Ćorović je poručio da je Hodžić “načinio veliku ljagu školi”, a da se nakon pisanja Avaza aktivno uključio u proveru navoda.

"Nakon vaših tekstova, zatražio sam da mi se sa Opštinskog suda iz Tešnja potvrde te informacije. Dobio smo potvrdu i suspendovao ga. Bačena je velika ljaga na školu, ali sa tim se nekako nosim. Takođe, nanesena nam je i ogromna šteta. Jedva čekam ishod suđenja, verujte – govori Ćorović, dodajući da bi Hodžić, ako se dokaže krivično delo i proglasi krivim, mogao dobiti otkaz s posla.

Podsećanja radi, prema detaljima iz optužnice, Hodžić se sumnjiči da je kao odgovorna osoba u svojstvu člana ispitne Komisije za vozače motornih vozila ZDK, primio novac za sebe kako bi u okviru svoje funkcije učinio što ne bi smeo učiniti.

U više navrata uzimao je novac od kandidata, da bi im osigurao nesmetano polaganje vozačkog ispita, a jedan od takav slučaj dogodio se 22. 9. 2018. godine, kada je tokom polaganja vozačkog ispita od kandidata uzeo 100 KM.

Optuženi Hodžić na tešanjskom sudu izjasniće se o krivici 30. septembra. Pored potvrđene optužnice, Tužilaštvo ZDK više od pola godine provodi istragu prijave navodne pedofilije, koju su roditelji njegove učenice prijavili pre pola godine.

Naime, prema navodima iz prijave, Hodžić je devojčici slao SMS poruke, nudio joj seks, a potom i pretio, da bi na kraju sve negirao. Nezvanično se saznaje da je Hodžić proteklih dana bio pozvan u tužilaštvo, gde mu je rečeno da nemaju dokaza protiv njega, a da će se istraga nastaviti protiv NN osobe.

Valja istaći da je Hodžić juče, nakon uručenja rešenja o suspenziji, kako je potvrdio Ćorović, zaplakao, a da se i sam direktor pripremio za ovaj trenutak koji je javnost čekala 20 dana, pa je, pre nego će pozvati Hodžića u svoj kabinet, popio leksilijum.

Kurir.rs/Avaz.ba

Foto: Avaz.ba

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...