Najnovije vesti

UBIJAO SRBE I HRVATE U SARAJEVU, A SADA JE DIREKTOR TOPLANE: Šokantna reakcija Envera Zornića, osuđenog ratnog zločinca, na pitanje o novom radnom mestu!
Foto: Screenshot

bruka

UBIJAO SRBE I HRVATE U SARAJEVU, A SADA JE DIREKTOR TOPLANE: Šokantna reakcija Envera Zornića, osuđenog ratnog zločinca, na pitanje o novom radnom mestu!

Bosna i Hercegovina

Aktuelna vlada Sarajevske županije postavila je ranije ovog meseca za direktora javnog preduzeća Toplane Envera Zornića, ratnog komandanta u Armiji Bosne i Hercegovine.

Enver Zornić inače je pravosnažno osuđen na zatvorsku kaznu zbog organizovanja ubistava civila hrvatske i srpske nacionalnosti, objavio je u sredu sarajevski portal Žurnal. Enver Zornić, kojga je navodno predložio SDP BiH, stranka koja je, zajedno s pet drugih stranaka levice i centra, na vlasti u Sarajevskoj županiji od poslednjih izbora u oktobru 2018.

Presudom Okružnog vojnog suda u Sarajevu iz avgusra 1993. Zornić i još šestorica pripadnika Amrije BiH proglašeni su krivim za ubistva i pljačku civila koji su živeli u gradu i zajedno osuđeni na više od 54 godine zatvora.

"Eto, sad ste pročitali, bio je jedini komentar koji је aktеlni direktor sarajevskih Toplana imao kada ga je novinar Žurnala suočio s presudom u kojoj su jasno navedeni Zornićevi lični podaci. Sam Zornić osuđen je na deset godina i dva meseca zatvora, a sud je procenio kako su on i Izet Tinjak, Mirsad Ašanija, Amir Husić, Enver Džanko, Džemal Hrustanović i Ismet Tinjak odgovorni za ciljana ubojstva većeg broja civila, uključujući Josipa Gogalu koji je 1992. bio direktor Republičke uprave za prihode i proračun te član HDZ BiH.

Gogalu su zarobili te potom ubili jer je on protestvovao zbog činjenice da su Zornićevi suborci, tada pod oznalama vojne policije Armije BiH, ranije odveli i ubili Jovana Popovića, koji je stanovao u istom ulazu kao i Gogala. Obojica su likvidirana metkom u glavu, a svedoci su tvrdili kako je Josip Gogala zlostavljan pre nego što je ubijen.

Njegov stan su nakon toga Zornićevi vojni policajci opljačkali. U sudskoj presudi navedeno je kako su Zornić i ostali proglašeni krivim i za brutalno ubojstvo Jagode Janković i Sretena Ninkovića, čija su tela zapalili nakon što su ih likvidirali. Važeći zakoni u Bosni i Hercegovini ne predviđaju nikakva ograničenja za osobe pravosnažno osuđene zbog ratnih zločina nakon što izdrže kaznu.

Kurir.rs/24 sata.hr

Foto: Screenshot

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...