ZAPREPAŠĆUJUĆA GREŠKA LEKARA: Svjetlani morali da odstrane creva jer su joj lekari ostavili 2 metra gaze u stomaku tokom carskog reza!
Foto: Avaz.ba

DOBRO DA JE ŽIVA!

ZAPREPAŠĆUJUĆA GREŠKA LEKARA: Svjetlani morali da odstrane creva jer su joj lekari ostavili 2 metra gaze u stomaku tokom carskog reza!

Bosna i Hercegovina -

U Osnovnom sudu u Bijeljini, u nastavku suđenja Sanji Stevanović, lekaru ginekologu i Slađani Obradović, medicinskoj sestri, glavnoj instrumentarki, koje optužnica tereti za nesavesno pružanje lekarske pomoći pacijentkinji Svjetlani Đurović, saslušani su veštaci medicinske struke, doktor Željko Karan, specijalista sudske medicine i Ljilja Stanišić Peulić, veštak ginekolog.

Svjetlani Đurović je u trbušnoj duplji posle obavljenog carskog reza ostala kompresa dužine oko dva metra.

Profesor dr Karan, kako je naveo, koristio je dostupnu medicinsku dokumentaciju Kliničkog centra Vojvodine u kojoj je navedeno da je iz trbušne duplje pacijentkinje Svjetlane Đurović izvađen veliki komad gaze, dugačak oko dva metra.

foto: Printscreen YouTube

Profesor dr Željko Karan

"Najblaže rečeno, stanje pacijentkinje pre operacije u Novom Sadu bilo je grozno. Odstranjeno joj je kompletno debelo crevo i 1,2 metra tankog creva. Kada se pacijentu iz trbušne duplje izvadi oko tri metra creva, onda možete konstatovati samo to da je u pitanju teško narušavanje zdravlja koje se manifestovalo vrlo teškim gnojnim procesom u trbuhu. U pitanju je trajni gubitak važnog organa, creva, što nosi sa sobom trajnu životnu invalidnost. Zaboravljeni zavojni materijal u organizmu izazvao je opasnost po život pacijentkinje i hirurška intervencija je sprečila još teže posledice", istakao je on.

Karan je naglasio da je glavni hirurg zaboravio da obavi valjanu reviziju trbušne šupljine pacijentkinje posle operacije, odnosno da instrumentarka nije signalizirala da nešto nije na broju.

foto: Profimedia

Advokat Drago Višnjić, branilac optužene Slađane Obradović, glavne instrumentarke, izrazio je sumnju da su lekari Kliničkog centra Vojvodine uopšte pronašli zaboravljenu gazu u trbušnoj šupljini pacijentkinje, istakavši da više veruje glavnom hirurgu, odnosno glavnoj instrumentarki, uputivši prigovor na nalaz i mišljenje veštaka iz Banjaluke.

U jednom trenutku profeor Karan je iz svoje torbe izvadio gazu dužine dva metra, uporedivši je sa manjom gazom dužine svega desetak centimetara, pokazavši svima prisutnima u sudnici o čemu se tu zapravo radi.

I tužilac Muhamed Gruhonjić predočio je Višnjiću fotografiju gaze koja je u Kliničkom centru Vojvodine izvađena iz stomaka pacijentkinje, za koju je advokat Višnjić tvrdio da je do tada nije video.

Veštak ginekolog Ljiljana Stanišić-Peulić je u svom iskazu navela da u 18 godina njene hirurške prakse ovako velika kompresa, zaboravljena u stomaku pacijenta, nije zabeležena. Ona je naglasila da tokom operacije jedan kraj komprese uvek treba da ostane napolju kako bi se kontrolisalo njeno eventualno pomeranje.

Kurir.rs/Avaz.ba

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track