NJEGOŠEVA BISTA SADA KRASI CENTAR BANJALUKE: Ovo je način da se velikim ljudima odužimo za sve što su uradili i da njihovo delo ostavimo budućim generacijama! (FOTO)
Foto: Alternativna TV

POVODOM 800 GODINA SAMOSTALNOSTI SPC

NJEGOŠEVA BISTA SADA KRASI CENTAR BANJALUKE: Ovo je način da se velikim ljudima odužimo za sve što su uradili i da njihovo delo ostavimo budućim generacijama! (FOTO)

Bosna i Hercegovina -

U centru Banjaluke je otkrivena bista Petra Drugog Petrovića Njegoša, dar Srpske pravoslavne crkve (SPC) povodom 800 godina samostalnosti SPC i kao znak zahvalnosti gradu.

Bistu su sinoć u dvorištu Arhiva Republike Srpske otkrili gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić i starešina hrama Hrista Spasitelja Dragan Maksimović.

Bista je rad jednog od najvećih srpskih vajara Sretena Stojanovića, a postament je uradio akademik Milivoje Unković.

Radojičić je istakao da je Njegoš jedna od najznačajnijih ličnosti u srpskoj istoriji, pogotovo imajući u vidu vreme i okolnosti u kojima je stvarao, početkom 19. veka, prenele su "Nezavisne".

foto: Alternativna TV

"Mnogo ideja kojima se bavio i danas su otvorene, od borbe za nacionalnu slobodu, očuvanje jedinstva naroda, obezbeđivanja zakona i pravde, uvođenja države na prostorima na kojima je delovao, pa do njegovih svevremenih književnih poruka", naveo je Radojičić.

Starešina hrama Hrista Spasitelja Dragan Maksimović istakao je da se veličina jednog naroda meri bogatstvom njegove istorije.

"Ne treba se bojati da jedan narod ne pretera u proslavljanju svojih svetitelja i učitelja, vitezova, rodoljuba i dobrotvora, već se treba bojati da narod ne zatvori kapiju sećanja i prepusti zaboravu imena velikih i svetih iz roda svoga", poručio je Maksimović.

foto: Alternativna TV

Ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Natalija Trivić istakla je da su biste autentična obeležja važnih ličnosti čija su dela i danas živa.

"Ovo je način da se velikim ljudima odužimo za sve što su uradili i da njihovo delo ostavimo u nasledstvo budućim generacijama. Kulturno nasleđe nešto što svi moramo poštovati", poručila je Trivić.

Na svečanosti je nastupilo Srpsko pevačko društvo "Jedinstvo" iz Banjaluke, a o Njegošu je besedio akademik Ranko Popović.

Svečanosti su prisustvovali i konzul Srbije u Banjaluci Vladimir Nikolić, predsednik Akademije nauka i umjetnosti Rajko Kuzmanović, direktori obrazovnih i ustanova kulture i druge ugledne ličnosti.

Kurir.rs/Tanjug

Foto: Alternativna TV

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track