Najnovije vesti

DODIK ČESTITAO HANDKEU: Zaslužili ste Nobela! Pravda nije potpuno izgubljena!
Foto: Profimedia

ZASLUŽENO!

DODIK ČESTITAO HANDKEU: Zaslužili ste Nobela! Pravda nije potpuno izgubljena!

Bosna i Hercegovina

ISTOČNO SARAJEVO - Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik čestitao je austrijskom piscu Peteru Handkeu na Nobelovoj nagradi za književnost, ističući da je priznanje koje je dobio dokaz da pravda nije u potpunosti izgubljena.

"Vi i Vaše sveukupno uticajno književno delo ste tu nagradu i zaslužili", ocenio je Dodik navodeći da su svi građani Republike Srpske sa oduševljenjem primili tu vest.

"Posebna osećanja i poštovanje prema Vama, pored književnog dela, gajimo kao velikom pravedniku današnjice i velikom prijatelju Srba i Srbije, koji se, kada su mnogi u svetu ćutali, glasno usprotivio NATO bombardovanju Srba u BiH i Srbiji", naglasio je Dodik u čestitki.

foto: Profimedia

Srpski član Predsedništva BiH zahvalio je Handkeu na beskompromisnim stavovima, kao čoveku koji iznad svega poštuje istinu za koju se uvijek borio, posebno kada je reč o srpskom narodu.

"Zahvaljujemo Vam još jednom na razumevanju koje ste pokazali zastupajući pravedne srpske interese i hvala na Vašoj divnoj literaturi. Nobelova nagrada koju ste dobili dokaz je da pravda nije u potpunosti izgubljena. Primite još jednom moje i čestitke svih građana Republike Srpske", naveo je Dodik u čestitki.

foto: Profimedia

Švedska kraljevska akademija dodelila je juče Peteru Handkeu Nobelovu nagradu za književnost zbog uticajnog rada koji sa lingvističkom genijalnošću istražuje periferiju i posebnost ljudskog postojanja.

Handke je poznat po svojoj podršci Srbiji i Srbima i stavu da krivicu za rat ne treba prebacivati na srpsku stranu. Zbog ovih stavova je postao "otpadnik" svetske intelektualne zajednice. 

Handke je u znak protesta protiv NATO bombardovanja SR Jugoslavije vratio Bihnerovu nagradu vrednu 50.000 evra, a od nemačkog ministra zahevao da mu vrati sve njegove knjige.

Peter Handke je jedan od najsvestranijih i najplodonosnijih pisaca nemačkog govornog područja. Napisao je stotinjak knjiga koje uključuju romane, drame, zbirke pesama, filmske scenarije. Dobitnik je brojnih nagrada - Kafkine, Šilerove, Ibzenove, kao i priznanja "Tomas Man" i "Milovan Vidaković".

Kurir.rs/Tanjug

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...