POLICIJA ČEŠLJA I POSLEDNJI ISPRAĆAJ LANE BIJEDIĆ (19): Motrili su na sve koji su došli da se oproste od brutalno ubijene Mostarke, sumnja se da je možda ubica bio u povorci! (FOTO)
Foto: Avaz.ba/Ž. Milićević, Printscreen/Facebook

MONSTRUOZNO UBISTVO

POLICIJA ČEŠLJA I POSLEDNJI ISPRAĆAJ LANE BIJEDIĆ (19): Motrili su na sve koji su došli da se oproste od brutalno ubijene Mostarke, sumnja se da je možda ubica bio u povorci! (FOTO)

Bosna i Hercegovina -

Lana Bijedić (19), koja je u nedelju monstruozno ubijena, juče je s Gradskog groblja Sutina ispraćena na večni počinak. U masu su se utopili i inspektori u civilu, koji su nadgledali okupljene, a neki od istražitelja napravili su videosnimke i fotografije okupljenih tražeći bilo kakvu vezu ili trag za rasvetljavanje ovog zločina.

Tragična sudbina ovoj devojci namenila je da iz svog Mostara, u kojem je rođena i odrasla, umesto u Sarajevo na studije arhitekture, u kovčegu ode u Beograd, gde će danas, prema želji njene majke Nine, biti sahranjena u najužem krugu porodice.

Stotine suza

Neutešni su bili njeni prijatelji iz detinjstva, drugovi iz Četvrte osnovne škole, Srednje građevinske, koju je nedavno završila, brojni sugrađani, predstavnici Grada Mostara, na čelu s Ljubom Bešlićem... Najteže je bilo njenoj majci Nini, profesorki i dekanu Fakulteta informacijskih tehnologija Univerziteta "Džemal Bijedić".

foto: Avaz.ba/Ž. Milićević

Suze su se slivale niz mnoga lica u velikoj tužnoj koloni, koja je stigla na Sutinu da Lani izrekne posljednje zbogom.

Iako se činilo kako se njena majka hrabro drži dok svoje jedino dete ispraća u kovčegu okruženom mnoštvom belih ruža i hrizantema, nju su skoro sve vreme obreda, koji je predvodio Radivoje Krulj, mostarski paroh, pridržavali da ne padne.

foto: Avaz.ba/Ž. Milićević

Zločin i greh

"Svedoci smo strašnog zločina i strašnog greha, onog praiskonskog, na koji smo osuđeni kao ljudi ovde, u vremenu i u prostoru i nema reči, nema izražaja koji bi mogli reći i utešiti majku, baku, ali i sve nas", rekao je Krulj.

Avaz.ba saznaje iz izvora bliskih istrazi, koja se sprovodi pod nadzorom Tužilaštva Zapadnohercegovačkog kantona, da su obavljeni razgovori s nekolicinom Laninih prijateljica.

foto: Printscreen: Facebook/Srednja građevinska škola Mostar

Raspitivala se za cenu taksi prevoza

U policiji čekaju na rezultate veštačenja Laninog laptopa, ali i mobilnog telefona. Na dan nestanka, u nedelju, kod prijateljica se raspitivala za prevoz taksijem od Mostara do Čapljine. Zna se da je uz sebe imala 100 maraka, ali nakon što joj je telo pronađeno u reci Studenčici u mestu Studenci kod Ljubuškog u nedelju uveče, u njenoj odeći pronađeno je 50 maraka.

foto: Avaz.ba/Ž. Milićević

Radna grupa za doživotni zatvor

Josip Grubeša, ministar pravde BiH, potaknut nasilnom smrću Lane Bijedić, formirao je radnu grupu u čijoj je nadležnosti izmena Krivičnog zakona radi pooštravanja kazni za najbrutalnije izvršena krivična djela usmerena protiv dece, žena i starih.

On je u saopštenju naveo da je "dužnost države da spreči ovakve i slične slučajeve u budućnosti", pa je izrazio nadu da će BiH odreagovati kao i susedi u cilju sprečavanja izvršenja ovakvih i sličnih zločina "koji potresaju društvo u celini, pa i uvesti kaznu doživotnog zatvora, ako je nužno".

Kurir.rs/Avaz.ba

Foto: Avaz.ba/Ž. Milićević, Printscreen/Facebook

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja