Najnovije vesti

MILORAD DODIK O ZAHTEVU ZA IZMENU IZBORNOG ZAKONA: SNSD se zalaže za ravnopravnost svih u BiH!
Foto: RTRS

PODRŠKA

MILORAD DODIK O ZAHTEVU ZA IZMENU IZBORNOG ZAKONA: SNSD se zalaže za ravnopravnost svih u BiH!

Bosna i Hercegovina

Srpski član BiH Predsedništva i predsednik vladajućeg SNSD-a Milorad Dodik podržao je zahtev stranaka okupljenih oko Hrvatskog narodnog sabora (HNS) BiH za izmenom izbornog zakona u toj zemlji kako bi bošnjačke stranke i birači prestali preglasavati Hrvate u izboru hrvatskih predstavnika kao što je to bilo prilikom izbora Željka Komšića u državni vrh BiH.

U izjavi koju prenose mediji u BiH Dodik je rekao kako "u potpunosti razume i podržava stav Hrvatskog narodnog sabora o potrebi izmene Izbornog zakon kako bi se sprečila majorizacija od strane brojnijih Bošnjaka", prenosi Hina.

"Brojni problemi ne bi postojali da političko Sarajevo ne zloupotrebljava izborni sistem majorizacijom dva ili barem jednog naroda. Zato je zahtev HNS-a opravdan i dobar za BiH ako govorimo o BiH ravnopravnih naroda i entiteta", rekao je Dodik.

Pojasnio je kako BiH ne može funkcionisati ako jedan narod dominira manje brojnima.

Naveo je primer Željka Komšića kojeg su za hrvatskog člana BiH Predsedništva birali Bošnjaci.

"Izborom Željka Komšića za hrvatskog člana Predsedništva BiH glasovima Bošnjaka ponovo je potvrđena manjkavost sistema u kojem se neko zove hrvatski član, a biran je glasovima bošnjačkog naroda", rekao je lider SNSD-a i dodao da njegova stranka zbog toga ima razumevanje za nezadovoljstvo Hrvata.

foto: Profimedia

Na sednici održanoj u četvrtak u Drvaru vrh HNS-a BiH je zatražilo izmene Izbornog zakona po presudi Ustavnog suda u predmetu Ljubić kako bi se prestalo s praksom preglasavanja najmalobrojnijih Hrvata u BiH.

Predsednik HDZ-a BiH Dragan Čović najavio je ranije da će HNS u ponedeljak uputiti dopis kojim će pokrenuti raspravu o izmenama Izbornog zakona.

Kurir.rs/Tanjug

Foto: RTRS

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...