BOSANCI SAGRADILI 2.500 BUNARA U AFRICI: Jedan nosi i ime po poznatom sportisti iz BiH! Sada deca ne moraju više da pešače kilometrima u jednom pravcu po vodu (VIDEO)
Foto: Youtube/Printscreen

humanitarna akcija

BOSANCI SAGRADILI 2.500 BUNARA U AFRICI: Jedan nosi i ime po poznatom sportisti iz BiH! Sada deca ne moraju više da pešače kilometrima u jednom pravcu po vodu (VIDEO)

Bosna i Hercegovina -

U siromašnim i sušnim zemljama Afrike u kojima stanovništvo gotovo da i nema vode za piće, Bosanci su donacijama sagradili skoro 2.500 bunara za vodu, ali i oko 50 džamija.

"Kao što na samom početku projekta nismo mogli ni zamisliti da će se javiti interes za izgradnjom više od jednog bunara koji je tada planiran da se izgradi, tako ni 2017. godine nismo slutili da će broj izgrađenih u ovom momentu biti veći od 2400... Na samom početku bili smo bazirani na izgradnju bunara u Obali Slonovače i Burkini Faso, a sada uveliko bunare radimo i u Nigeriji, Gambiji, Togu i Beninu... “, ispričao je jedan od organizatora ove humanitarne akcije Aldin Kajmaković ispred Udruženja za pomoć i edukaciju "Obraduj nekoga".

Interes za izgradnjom bunara sa pitkom vodom je, kako je ispričao, svakako veliki, ali iz dana u dan još više raste.

"Svakodnevno nam se javljaju ljudi iz celog sveta koji žele da pomognu“, rekao je Kajmaković.

Pojedini bunari su i posvećeni određenim ljudima, pa će tako u Nigeriji uskoro svoj bunar imati i najbolji bosanski atletičar Amel Tuka koji je nedavno osvojio srebrnu medalju na Svetskom prvenstvu u Dohi.

Koliko je bitan projekat za narod Afrike, dovoljno govori podatak da deca pešače kilometrima u jednom pravcu da bi našli bilo kakvu vodu. Na ovaj način, praktično im je obezbeđeno da vodu imaju u svom dvorištu.

Kurir.rs/Radiosarajevo.ba Foto: Youtube/Printscreen

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track