OVO JE DEVOJKA KOJA JE IZ VRBASA IZVUKLA MAČ U KAMENU: Ana je opisala kako je izgledala ova velika akcija! A sve je počelo kad je jedan ronilac slučajno ugledao nešto neverovatno (FOTO, VIDEO)
Foto: Youtube/Printscreen

eskalibur iz vrbasa

OVO JE DEVOJKA KOJA JE IZ VRBASA IZVUKLA MAČ U KAMENU: Ana je opisala kako je izgledala ova velika akcija! A sve je počelo kad je jedan ronilac slučajno ugledao nešto neverovatno (FOTO, VIDEO)

Bosna i Hercegovina -

Mač u kamenu na dnu Vrbasa kraj Banjaluke pronašao je slučajno ronilac kluba "BUK". Kad su ga pregledali stručnjaci, utvrdili su da je reč o značajnom otkriću i organizovali su njegovo izvlačenje.

"Jedino je vrh mača koji je bio zaboden u steni malo oštećen, nedostaje mali deo vrha. Mač će sada biti prevezen u Muzej Republike Srpske, a s nama je i koleginica iz Instituta za konzervaciju iz Beograda koja je odmah pristupila zaštiti", rekla je arheolog Ivana Pandžić.

Jedna od onih koji su najzaslužniji za vađenje mača iz kamena bila je i Ana Ćurić iz Zavoda za zaštitu kulturnog nasleđa RS-a.

Ona je objasnila kako je tekla cela akcija.

"Ronioci "BUK" su otišli da provee i snime teren i sam artefakt koji se nalazio u vodi. Odmah u toku zarona ustanovili su da se radi o srednjovekovnom maču, što su i stručnjaci potvrdili. Odmah smo krenuli u realizaciju ovog malog ali značajnog projekta. Timu smo priključili kolegu snimatelja i ronioca Darka Vučića i konzervatorku Danijelu Jovanović s Centralnog instituta za konzervaciju iz Beograda.

foto: Facebook/Ana Ćurić

Dan pre samog vađenja mača pripremili smo teren na način da su se uradili fini poslovi oslobađanja delova mača od sedimenta, sedre i stene da ne bi došlo do njegovo oštećenja, s obzirom da je reka Vrbas u ovom periodu jako niske temperature (13 stepeni), brzog protoka na lokalitetu i mutna", kaže.

Kako ističe, ovaj pronalazak je veoma značajan jer na teritoriji Banjaluke, u proteklih skoro devedeset godina, pronađen je samo jedan srednjovekovni mač koji je dosta oštećen i koji se danas čuva u Zbirci srednjovekovnog oružja i oklopa.

"Ovaj mač, se nalazi u dosta dobrom stanju, ali tek nakon utvrđivanja osnovnih analiza koncentracije soli i snimanja rengenom znaćemo u kakvom je zaista stanju i kako će teći proces konzervacije. Nakon završene konzervacije, mač će biti pohranjen u Muzeju Republike Srpske u stalnoj postavci pa će svi moći da ga vide u replici", rekla je.

Inače, Ana je po zanimanju biolog, a kao ronioca i radnicu Zavoda za zaštitu

kulturno-istorijskog i prirodnog nasleđa, ovaj pronalazak ju je veoma zainteresovao.

"Kroz dosadašnja ronjenja imala sam priliku da ronim na lokacijama gde postoji mnoštvo arheoloških ostataka gde sam i naučila kako da se ponašam u takvom okruženju i prema takvom tipu istorije. Kroz kurs podvodne i priobalne arheologije, koje organizuje Međunarodni centar za podvodnu arheologiju u Zadru, stekla sam osnovno znanje koje je potrebno na terenu da bi se artefakti sigurno zbrinuli do samog procesa konzervacije", objasnila je.

"Sa ovim projektom Vrbaškog mača u kamenu cilj nam je edukacija tima ronilaca i arheologa u RK BUK za podvodnu arheologiju s obzirom da se na području Bosne i Hercegovine nalazi mnogo arheoloških ostataka u rekama i akumulacijama. Takođe, želimo da predstavimo široj javnosti da se i kod nas događaju interesantne stvari i poduhvati za koje postoje ljudi i stručnjaci koji žele doprineti novim saznanjima, očuvanju prirode i istoriji šireg područja.

Potrudićemo se da svima što bolje približimo lepšu stranu našeg posla i upoznamo sve s našim rezultatima te odgovorimo na pitanje - kome je pripadao vrbaški mač u kamenu?", zaključila je.

Kurir.rs/24sata.hr Foto: Youtube/Printscreen

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track