Najnovije vesti

TOPIĆI DRŽE STOKU OD DAVNINA, ALI OVAKO NEŠTO NE PAMTE: Brezulja otelila tri teleta, Milavu, Ćetulju i Jablana! (VIDEO)
Foto: Youtube Printscreen

fenomen

TOPIĆI DRŽE STOKU OD DAVNINA, ALI OVAKO NEŠTO NE PAMTE: Brezulja otelila tri teleta, Milavu, Ćetulju i Jablana! (VIDEO)

Bosna i Hercegovina

PRNJAVOR - U domaćinstvu Topić u selu Mlinci kod Prnjavora, zabeležen je nesvakidašnji događaj ili bolje rečeno fenomen. Krava Brezulja otelila je tri zdrava teleta, Milavu, Ćetulju i Jablana.

Krava Brezulja pre nekoliko dana otelila je čak tri živa i zdrava teleta.

Domaćin Pero Topić iz prnjavorskog sela Mlinci kaže da se ranije u selu i okruženju, iako vrlo retko, dešavalo da krava oteli dvoje teladi, on za svojih 70 godina kaže nije video ovako nešto. Brezulju je pre par godina kupio od komšije, a njena majka se kaže takođe bliznila ali ovo sada je ipak fenomen.

foto: Youtube Printscreen

Ističe i da krava nije osemenjivana već imaju svog rasplodnog bika. “Dešavalo se da se oteli dvoje teladi ali troje nije se nikada desilo. Imao sam pre kobilu koja se obliznila ali nisu preživeli, uginuli su. A eto od ove krave ostali su živi i zdravi svi troje i nijednom teletu ništa ne fali i sve je hvala Bogu u redu”, priča Pero.

Domaćica Vida Topić kaže da je jutro pred telenje veterinar obišao kravu a uveče dok je radila oko kukuruza snaja ju je pozvala da se krava teli i odmah je došla sa komšinicom koja im je pomogla da otele prvo tele. Pošto je krava bila krupna videli su da ima još jedno tele ali nisu smeli više da diraju kravu i pozvali su veterinara koji je brzo došao i otelio i drugo tele i otišao.

“Ja reko’ idem da joj odnesem malo napoja i sve drugo da vidim i malo počistim. Kad sam došla ono ponovo nešto se dešava. U tom momentu je došao i sin i kaže mama tu imaju i noge u košuljici. Komšinica nije bila ni ušla u kuću a ja sam je morala ponovo zvati da dođe pošto nisam mogla zvati veterinara jer je morao otići daleko za Štrpce. Komšinica je odmah ponovo stigla i otelili smo tako i treće tele”, priča Vida.

Snaja Biljana priča da su se prinovi najviše obradovala deca kojih ima troje, Milica, Marko i Mirko, i koji su malim teladima odmah dali imena. “Bili su jako veseli i oduševili su se, vriska je bila do plafona, čak su im i imena dali. Imamo dve kravice Milava i Ćetulja i malog bika Jablana.”

foto: Youtube Printscreen

Biljana u šali dodaje da sada ima troje dece u kući i troje u štali. “Svako sebi sada ima društvo i sad mi kažu mama ti imaš troje dece u kući i troje u štali”, priča sa osmjehom Biljana.

Domaćinstvo Topića se oduvek bavi poljoprivredom a osim Brezulje i troje malih teladi imaju još jednu kravu i hrane 5 bikova za prodaju. Takođe imaju i tri krmače prasilice a drže i vepra nerasta. 

(Kurir.rs/Prnjavorinfo)

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...