KATASTROFA U VELIKOJ KLADUŠI: Zaraze se šire! Šuga, hepatitis, AIDS pa čak i malarija u kampu, a Lekarima bez granica zabranjen rad!
Foto: AP / Amel Emric

jezivo stanje

KATASTROFA U VELIKOJ KLADUŠI: Zaraze se šire! Šuga, hepatitis, AIDS pa čak i malarija u kampu, a Lekarima bez granica zabranjen rad!

Bosna i Hercegovina -

U Velikoj Kladuši vlada alarmantna situacija zbog velikog broja migranata koji se nalaze na tom području, koji su oboleli od raznih zaraznih bolesti, a policija istovremeno zabranjuje humanitarnoj organizaciji Lekari bez granica da leči obolele.

S obzirom na broj pacijenata obolelih od šuge uskoro trebalo da bude proglašena epidemija, prenosi Klix.ba.

Direktorka Doma zdravlja Velika Kladuša Evresa Okanović kaže da je to područje na većem udaru od Bihaća zbog toga što su okruženi graničnim prelazima kuda migranti pokušavaju da dođu do Evrope, ali su ujedno i zaboravljeni od svih.

foto: AP / Amel Emric

"Ministarstvo zdravstva USK pokušava da nam pomogne, ali imamo veliko nerazumevanje lokalne zajednice i policije. Mi imamo jedan tim koji pruža zdravstvenu zaštitu u Miralu u kojem se nalazi više od 1.000 migranata. Tim ide tri puta nedeljno po četiri sata i omogućava koliko-toliko zdravstvenu zaštitu, ali problem je što migranti koji su van Mirala i spavaju po livadama, šumama i tuđim kućama nemaju adekvatnu zaštitu", kazala je Okanović.

Ističe da se situacija otima kontroli i da postoji opasnost po zdravlje za domaće stanovništvo s obzirom na to da veliki broj migranata ima šugu, zatim AIDS, hepatitis, tuberklozu, a zabeležena su i dva slučaja malarije.

Portal navodi da je već mesec dana zabranjen rad Lekarima bez granica koji imaju uredno odobrenje nadležnih institucija za rad, a koji su značili ogromnu pomoć i podršku lekarima i zdravstvenim radnicima u Velikoj Kladuši jer su pružali zdravstvenu zaštitu i neregistrovanim migrantima.

foto: Profimedia

Okanović kaže da su policajci dobili naredbu od načelnika Četvrte policijske uprave Zehrudina Buljića da onemoguće rad Lekarima bez granica i da ih proteraju.

"On je rekao da za njega van nema migranata, da ne postoji prihvatni centar. Nije svestan sa čime se sve borimo. Lekari bez granica pružaju kompletnu zdravstvenu zaštitu, a mi im dajemo samo tim da to upotpuni. Ovo je zločin, da se čoveku onemogućava zdravstvena zaštita i pravo na život", istakla je Okanović.

Ona navodi da je bilo sukoba u Hitnoj pomoći kada su lekari odlučili da pregledaju migrante pre domaćeg stanovništva. Postavila je pitanje zbog čega je prošle godine dozvoljen rad Lekarima bez granica koje je tada čak čuvala policija, a sada ih ti isti policajci teraju.

U Miralu se nalazi oko 1.400 migranata koji su registrovani. Tačan broj migranata koji nisu registrovani nije poznat.

Prema poslednjim informacijama Operativne grupe za pitanje migracija USK, na istočnim granicama imaju oko 1.000 registrovanih ulazaka i oko 1.300 neregistrovanih ulazaka dnevno.

Kurir.rs / Tanjug

Foto: AP / Amel Emric

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track