I BORCI BiH OGORČENI ZBOG KORDIĆA: Ovo je sramota, ako ne promene registar, pravimo novi kamp pred Vladom FBiH
Foto: Printscreen/ Youtube

osuđeni zločinac

I BORCI BiH OGORČENI ZBOG KORDIĆA: Ovo je sramota, ako ne promene registar, pravimo novi kamp pred Vladom FBiH

Bosna i Hercegovina -

Borci koji su u kampu ispred zgrade Vlade FBiH u Sarajevu proveli skoro dve godine tražeći objavu boračkog registra, ogorčeni su i šokirani informacijom da se na spisku pripadnika Oružanih snaga koji su učestvovali u odbrani države nalazi i ime presuđenog ratnog zločinca Darija Kordića.

U objavljenom boračkom registru Ministarstva za boračka pitanja navedeno je da je Kordić u ratu proveo čak 1.680 dana. U Hagu je osuđen na 25 godina zatvora zbog zločina u Ahmićima.

Amir Sultan, jedan od demobilisanih boraca, koji je i među osnivačima kampa, kazao je da su borci od početka tvrdili da ovo nije pravi registar.

"Ovo je sramota! Nije ovo registar koji smo tražili. Mi smo tražili da se objave imena 285.000 boraca, a ne 600.000. Ovo je lažni registar i mi ga ne priznajemo, a dokaz su ova imena. Dali smo Vladi rok do posle Nove godine. Neka objave naš pravi registar. Ako to ne urade, mi dolazimo opet u Sarajevo i ponovo podižemo kamp. Ali, ovog puta će biti svega. Dosta nam je više laži - kaže Sultan.

I demobilisani borac Hazim Krkalić ogorčen je objavom imena u registru.

"Strahota jedna! Pa, otkud Kordić?! Ovde su i kruške i jabuke. Pojedine brigade već su najavile tužbe. Našli ste Kordića, ali biće tu još svega. Zato mi tražimo objavu pravog registra. Mora se znati ko je bio u kojoj jedinici, šta je bio. Tražićemo da se svi lažni izbrišu. Katastrofa je šta su uradili", kaže Krkalić.

Salko Bukvarević, ministar za boračka pitanja u Vladi FBiH, kaže, s druge strane, da je Ministarstvo uradilo ono što je traženo, a to je objava registra po Zakonu.

Kurir.rs/Avaz.ba Foto: Youtube/Printscreen

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track