Najnovije vesti

ĆERKI BOGATAŠA IZ DERVENTE ODUZET MERCEDES ZBOG LUDOVANJA: Viši sud u Banjaluci sve šokirao  poništavanjem presude!
Foto: Profimedia

bruka

ĆERKI BOGATAŠA IZ DERVENTE ODUZET MERCEDES ZBOG LUDOVANJA: Viši sud u Banjaluci sve šokirao poništavanjem presude!

Bosna i Hercegovina

Okružni sud Banjaluka na iznenađenje svih doneo je odluku kojom je naređeno da se Aleksandri Reljić (24), ćerki derventskog bogataša Dušana Reljića vrati automobil „mercedes“ vredan više od 200.000 maraka.

Dušan Reljić vlasnik je preduzeća „Fructa trade“, koje poseduje više od 40 marketa širom BiH.

Kako je Srpskainfo ranije objavila, Aleksandri je oduzet skupoceni automobil zbog niza teških saobraćajnih prekršaja, a kap koja je prelila čašu bilo je kada je zaustavljena, jer je vozila duplo više od dozvoljene brzine u naseljenom mestu.

Prilikom donošenja prvostepene presude sudija Dragan Ivić je na nekoliko strana detaljno objasnio zbog čega je oduzet automobil od Reljićeve, ali to nije bilo dovoljno Okružnom sudu u Banjaluci da potvrdi presudu.

Prema saznanjima portala sudija Dragan Aćić se složio sa svim odlukama oko kazne koje je doneo sudija Ivić, ali je ipak naredio da se vozilo vrati porodici Reljić.

Podsetimo, Aleksandra je bez vozila ostala zbog divljačke vožnje sredinom januara ove godine na području Prnjavora. Policija ju je zaustavila u selu Štrpci, jer je vozila čak 128, na delu puta gde je ograničenje 60 kilometara na čas.

Nakon što nije pristala na kaznu, koju su joj na licu mesta napisali policajci, usledio je postupak pred Osnovnim sudom u Prnjavoru, a to je jedini sud u Republici Srpskoj koji oduzima vozila bezobzirnim vozačima.

Prema rešenju koje je doneo sudija Ivić, Aleksandra je dobila kaznu od 900 maraka, ali joj je i oduzeta vozačka dozvola na period od šest meseci, kao i luksuzni “mercedes”.

Reljićeva je prilikom pretresa pred pomenutim sudom priznala krivicu, što joj je uzeto kao olakšavajuća okolnost, međutim bilo je mnogo više otežavajućih.

U prvostepenoj presudi je navedno da je sud imao uvid u to da je Reljićeva do tada čak četiri puta kažnjavanja zbog saobraćajnih prekršaja i da joj je dva puta pre toga oduzimana vozačka dozvola. Sem toga, imala je i 100 maraka neplaćenih kazni.

U rešenju se navodi da je to čini višestrukim i specijalnim povratnikom u vršenju prekršaja.

"Sud je takođe cenio činjenicu da je prekršaj počinjen u noćnim časovima u zimskim uslovima vožnje, te ništa nije omogućavalo da se vozi tolikom brzinom. Radilo se o zimskim uslovima hladnoće, te pretpostavke nepovoljnih uslova za vožnju u smislu klizavog i hladnog kolovoza. To sve govori da je Reljićeva te večeri u potpunosti ignorisala ograničenja kretanja i predstavljala je realnu opasnost za bilo kog drugog učesnika u saobraćaju. Na taj način mogla je ugroziti imovinu i život drugih vozača", detaljno je pojasnio presudu sudija Ivić.

Dalje je precizirao da se njena vožnja može okarakterisati kao obesna i nasilnička, koja apsolutno ničim ne može biti opravdana.

Zanimiljivo je i da je pri davanju ličnih podataka Reljićeva pokušala prevariti sud da nije ranije kažnjavana, međutim, uvidom u evidenciju utvrđeno je da to nije tačno.

Sudija Ivić je pojasnio da sve kazne koje je ranije dobila Reljićeva, nisu postigle nikakvu svrhu, jer je nastavila i dalje da krši zakon.

"Sud je utvrdio da je jedini mogući način da se okrivljena spreči u nekom novom činjenju prekršaja jeste oduzimanje vozila sa kojim je počinila prekršaj", naveo je u rešenju sudija Ivić.

Po mišljenju Osnovnog suda u Prnjavoru blažim sankcionisanjem okrivljene ne može se ostvariti svrha kažnjavanja u smislu specijalne prevencije, jer ranije kazne nisu uticale na Reljićevu da prestane sa kršenjem saobraćajnih propisa.

Sudija Okružnog suda u Banjaluci Dragan Aćić je u obrazloženju svog rešenja naveo da delimično uvažava žalbu okrivljene Aleksandre Reljić.

"Preinačava se rešenje Osnovnog suda u Prnjavoru u odluci o zaštitinoj meri oduzimanja automobila „mercedes“, tako šo se ova odluka ukida, dok se u preostaom delu žalba okrivljene Aleksandre odbija, kao neosnovana i navedeno rešenje se potvrđuje", naveo je sudija Aćić.

Kurir.rs/Srpskainfo Foto: Profimedia

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...