POBEGAO IZ ZATVORA DOK SU STRAŽARI GLEDALI FUDBAL, A DRUGI NA PUTU DO ZUBARA: Ovo su najpoznatiji begunci sa robije u BIH! Neki su akcije debelo platili!
Foto: YouTube prtscr / TV1

dosta im robije

POBEGAO IZ ZATVORA DOK SU STRAŽARI GLEDALI FUDBAL, A DRUGI NA PUTU DO ZUBARA: Ovo su najpoznatiji begunci sa robije u BIH! Neki su akcije debelo platili!

Bosna i Hercegovina -

Iako su spektakularna zatvorska bekstva prisutnija na filmovima nego u stvarnom životu, u poslednje dve decenije u BIH beleže se slučajevi baš nalik filmskim scenarijima.

Tako na primer, iz sarajevskog KPZ od 1997. do 2009. godine pobegli Lionel Dimon, Goran Miljković, Džemal Suljić, Dalibor Ristić, Jasmin Jažić, Halit Dačaj, Vedat Miftar, Enver Šoljanin i Sead Idrizović.

foto: Youtube prtscr / TV1

Adnan Šerak, žestoki momak iz Ilijaša, prošle godine je nakon što mu je Kantonalni sud u Sarajevu odobrio prekid izdržavanja kazne zatvora na koju je osuđen zbog pokušaja ubistva, iskoristio priliku i nije se vratio s tog dopusta.

Naime, Šerak je dobio jednomesečni prekid zatvorske kazne po rešenju Kantonalnog suda u Sarajevu, a tome se oštro protivila uprava zatvora jer je važio za jako nedisciplinovanog zatvorenika koji je često izazivao incidente.

On je na izdržavanje kazne trebalo da se vrati 22. oktobra 2018. godine, a pušten je da bi roditeljima iscepao drva.

Nakon mesec dana skrivanja i potrage za njim, 25. novembra prošle godine Adnana Šeraka je policija uhapsila u Sarajevu u jednom klubu.

U 2017. godini dogodio se jedan od najpoznatijih begova iz bh. zatvora. Naime, 3. septembra 2017. godine pobjegao Amel Sejfović iz KPZ Miljacka Sarajevo.

foto: Youtube prtscr / TV Alfa

Policijski službenici MUP-a Kantona Sarajevo odmah su krenuli u potragu za odbeglim Sejfovićem. Nedugo nakon toga, usledila su hapšenje osoba za koje se sumnjalo da su Amelu Sejfoviću pomogle u bekstvu.

Od samog bega postojale su indicije da se Amel Sejfović nalazi u okolini Visokog. Nakon što je od strane Obaveštajno-sigurnosne agencije BiH i lociran, u potragu za odbeglim Sejfovićem, MUP-u Kantona Sarajevo, pridružile su se i kolege iz drugih kantona, Federalna uprava policije, SIPA i Granična policija BiH.

Utvrđeno je da se Amel Sejfović skrivao u blizini telekomunikacijskih repetitora kod Visokog. Usledila je akcija detaljne pretrage terena u mestima Tušnjići, Gorani, Stjena gora, Tušnjička korita, Zagorice i Završje na području Visokog i Kiseljaka. Budući da je tokom skrivanja koristio više SIM kartica i mobilnih telefona ali i zbog konfiguracije terena, bilo je otežano njegovo preciznije lociranje. Na različitim lokacijama pronađena je hrana, garderoba, automatska puška, mobilni aparati i SIM kartice.

U mestu Buce 11. septembra 2017. godine, Amel Sejfović - naoružan pištoljem, uočen je kako pretrčava ulicu. Kada je primetio policiju, skotrljao se niz liticu u korito reke Fojnice i nastavio da beži. Međutim, upao je u policijsku zasedu nadomak vodenice, odbacio je pištolj i mobilni telefon i uhvaćen je.

Prema optužnici, Sejfović je za neuspelo bekstvo potrošio 20.000 KM.

foto: Youtube prtscr / WwwSirokiBrigCom

Osumnjičeni za ubistvo Vedrana Puljića, Oliver Knezović pobegao je policiji u Širokom Brijegu u oktobru 2009. godine u susednu Hrvatsku i nikada nije izručen BiH.

Naime, 4. oktobra 2009. godine, navijač Fudbalskog kluba Sarajevo Vedran Puljić ubijen je u Širokom Brijegu iz vatrenog oružja, a šest navijača ekipe s Koševa je ranjeno. Obdukcijom je utvrđeno da se radilo o ustrelnoj rani glave tada 24-godišnjeg mladića. Za ubistvo Puljića osumnjičen je Oliver Knezović (1974). On je prvenstveno zadržan u pritvoru, sam se predao i priznao pucanje na navijače, ali je nakon nekoliko dana pobegao iz pritvora i otišao u susednu Hrvatsku, gde je i počeo sudski proces u slučaju.

Ipak, Knezović nikada nije procesuiran, a od prvog dana brojni sumnjaju da je počinilac ustvari policajac, a ne Knezović.

Odbegli osuđenik za ratne zločine Radovan Stanković 2007. godine pobegao je iz fočanskog zatvora. On je pobegao 25. maja 2007. godine iz fočanskog zatvora, gde je bio upućen na 20-godišnju kaznu. Stanković je pobegao iz zatvora dok su ga vodili u bolnicu na snimanje zuba. Čuvala su ga devetorica stražara, a on je uspeo da se otrgne, uleteti u beli Golf i pobegne.

Pet godina nakon bjekstva, Stanković je uhapšen u Foči.

foto: Youtube prtscr / Ina Société

Još jedno od poznatijih bekstava dogodilo se 1999. godine iz sarajevskog zatvora u noći između 26. i 27. maja. Tada je Lionel Dumon samo pet dana uoči izručenja francuskim istražnim i sudskim vlastima uspeo da pobegne zajedno sa zatvorenikom Edinom Džihanom. Dva zatvorenika su pobegla dok su stražari gledali utakmicu uzbudljivog finala Kupa evropskih šampiona između Bajerna i Mančester Junajteda.

Lionel je bio francuski vojnik koji je tokom službe u Somaliji prešao u islam. U maju 1994. godine dolazi u BIH i priključuje se bosanskim mudžahedinima, odnosno jedinici "El Mudžahid". Početkom 1996. godine se oženio i ostao da živi u Zavidovićima, a potom je živeo u Travniku kod orašca i u Zenici. !997. godine osuđen je na 20 godina zatvora.

Do danas nije do kraja razjašnjena misterija oko njegovog bekstva.

Tu je i slučaj Emira Balte iz Sarajeva, koji je u maju prošle godine pobegao iz zgrade Centra javne bezbednosti Banjaluka, gde je trebalo da bude saslušan zbog sumnje da je počinio 30 teških krađa. On je uhapšen nekoliko sati nakon bekstva u blizini hotela “Turist” u Jajcu. Pobegao je tako što je išetao iz zgrade banjalučke policije i bez problema izašao na glavni ulaz.

Tu je još i Esad Jašarević koji je kaznu od godinu i po zatvora zbog sklapanja štetnog ugovora počeo da izdržava 10. avgusta 1999. godine. U martu 2000. koristeći vanzavodske pogodnosti izašao je iz zatvora u koji se nikada više nije ni vratio.

Jedan od interesantnijih begova iz zatvora izveden je u septembru prošle godine. Zatvorenik Aladin Ferhatović iz Cazina dokopao se slobode, ali ipak nije imao toliko sreće, jer ga je je primetio vlasnik obližnje garaže, gde se najvjerovatnije privremeno sakrio. Vlasnik je istog trena pozvao policajce iz KPZ Luke, kako bi zatvorenika vratili gde mu je mesto.

Kurir.rs / Radio Sarajevo

Foto: YouTube prtscr / TV1

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track