Najnovije vesti

SRPSKA PREKO FONDA SKUPLJA NOVAC ZA TUŽBE PROTIV VISOKIH PREDSTAVNIKA U BiH Dodik: Tužićemo ih privatno, nemamo uslove za odlazak na međunarodne sudove
Foto: Beta

kršili Ustav i Dejtonski sporazum

SRPSKA PREKO FONDA SKUPLJA NOVAC ZA TUŽBE PROTIV VISOKIH PREDSTAVNIKA U BiH Dodik: Tužićemo ih privatno, nemamo uslove za odlazak na međunarodne sudove

Bosna i Hercegovina

Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik rekao je danas da će Republika Srpska inicirati formiranje fonda za prikupljanje novca za tužbe protiv visokih predstavnika koji su obavljajući tu funkciju, između ostalog, kršili Ustav i Dejtonski sporazum.

"Jedino nam preostaje da ih tužimo u njihovim zemljama jer Srpska nema kapacitet da pokreće sporove na međunarodnim sudovima. Ipak, možemo da ih privatno tužimo", rekao je Dodik komentarišući rezultate posebne sednice Narodne skupštine na kojoj je usvojena Informacija o neustavnoj transformaciji dejtonske strukture BiH i uticaju na položaj i prava Republike Srpske, kao i 20 zaključaka koje je predložila vladajuća većina.

Dodik je rekao da se Skupština referisala na uporno kršenje Dejtonskog sporazuma, te odbacila neustavna bonska ovlašćenja koja su koristili visoki predstavnici u BiH i time uticali na politički sistem u BiH.

"Tražimo da razgovaramo sa FBiH i drugim konstitutivnim narodima kako reagovati na kršenje Ustava i Dejtonskog sporazuma. Ranije je naše suprotstavljanje pomenutim ovlašćenjima bila jeres, ali sada su stvoreni uslovi da kažemo jasno da ne možemo živeti u uslovima prevara, nametanja zakona, kršenja Ustava, međunarodnog prava i podmetanja visokog predstavnika", ocenio je Dodik.

On je naglasio da je bivši visoki predstavnik, pokojni Pedi Ešdaun, naneo mnogo zla u tom smislu.

" Ipak, posledice njegovog delovanja moraju biti otklonjene jer ne možemo da tome damo legitimitet, što je i bila jedna od osnovnih ideja posebne sednice Parlamenta, rekao je Dodik.

Kurir.rs/Tanjug Foto: Beta

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...